Od 1. rujna umirovljenici će primati veće mirovine

19:38 / 20.08.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Umirovljenicima veće mirovine

Umirovljenicima veće mirovine

Foto: Dnevnik / HRT

Od 1. rujna hrvatski će umirovljenici primati veće mirovine. Drugo ovogodišnje redovito usklađivanje sa životnim troškovima i plaćama, u prosjeku će im donijeti povećanje mirovine od dva i pol posto. Oni koji primaju mirovinu od 2580 kuna, koliko iznosi prosječna, od jeseni će u svoj budžet dodati 63 i pol kune. 

Upravo će oni s najnižim mirovinama ovo povećanje najmanje osjetiti. Takvih je u Hrvatskoj 270 tisuća, a mirovine im u prosjeku iznose 1740 kuna. Oni dobivaju 42 kune više. Onih s najvišim mirovinama je 1750, a njihove mirovine od 7350 kuna sada će biti 180 kuna više.

Drugo ovogodišnje usklađivanje mirovina donijelo je najveći rast od 2018.

- Uvijek je pitanje kod svakog usklađenja koliko može biti zadovoljstvo i je li to dovoljno. Mi se uvijek trudimo i činimo sve da bude više. Na kraju krajeva, i podaci govore da konstantno imamo relativno visoka usklađenja, pogotovo u odnosu na one ranije periode, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Mirovine se tako dva puta godišnje usklađuju s kretanjem plaćama i cijena. Ipak, iz Sindikata umirovljenika napominju da je to - premalo.

- Teško je reći da se uopće može preživjeti ako rastu režije, ako rastu troškovi bez kojih se ne može, sve vezano uz stan, grijanje. Znamo da će ljudi štedjeti još više na hrani, prije svega na lijekovima, na svom zdravlju, istaknula je predsjednica Nacionalnog vijeća za~umirovljenike i starije osobe Jasna A. Petrović.

Ovogodišnjim su usklađivanjima hrvatskim umirovljenicima mirovine porasle za ukupno tri posto. Veće mirovine na računima bit će od rujna, zajedno s razlikom od srpnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!