19:33 / 21.01.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Povjerenstvo za sukob interesa ispituje činjenice vezane za slučaj Frke Petešića

Zvonimir Frka Petešić

Zvonimir Frka Petešić

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispitat će medijske navode o državnom stanu kojim se koristi predstojnik premijerova Ureda Zvonimir Frka-Petešić te odlučiti hoće li tražiti njegovo očitovanje. Taj je slučaj i danas bio jedna od tema koje su se najviše komentirale.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije zatražilo dokumentaciju vezanu uz stan koji koristi Zvonimir Frka Petešić.

- Došli smo na to da ćemo malo ispitati činjenice koje su došle u javnost i eventualno ako utvrdimo da su činjenice relevantne za nas onda ćemo ići sad po novom zakonu prema dužnosniku, reklaje Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Zvonimir Frka Petešić tijekom dana bio je s premijerom na terenu.

- Mislim da je breaking news koji bi trebao vrištiti u eteru to da je Povjerenstvo reklo da su gradonačelnik Zagreba Tomašević i dvoje njegovih zamjenika prekšili zakon. To je jedino što sam ja vidio u vezi Povjerenstva danas, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Oporba traži da se u priču uključi DORH, a sporna im je i uredba prema kojoj je Frka Petešić ostvario pravo na dodjelu stana.

- Mislim da je vrijeme da se uredi ta uredba o tome tko ima pravo na stan u Zagrebu. Frka Petešić bi trebao odgovoriti je li se prijavio na ovoj adresi samo da dobije stan, kazao je Nikola Grmoja, Most.

- Jedno veliko političko i etičko pitanje je li se on poslužio nekim trikovima, prijavio lažno prebivalište i na taj način došao do povlaštene, pod navodnike, informacije, pita se Siniša Hajdaš Dončić, Klub zastupnika SDP.

- Sad smo čuli obrazloženje da prebivalište nema veze s dobivanjem stana kod dužnosnika, odnosno, ako sam ja dobro razumjela obrazloženje, da svi dužnosnici koji nemaju nekretninu da imaju pravo na stan, što me potpuno zbunilo. To je nevjerojatna privilegija, rekla je Ivana Kekin, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Premijer odgovara - Frka-Petešić ima pravo na stan dok je na aktualnoj dužnosti prema važećim pravilnicima.

- Gospodin Frka Petešić dolazi s mandata veleposlanika u Maroku u Hrvatsku 31. kolovoza 2017., a 1. rujna počinje raditi kao moj predstojnik. On nije iz Zagreba, on je rođen u Francuskoj, nema stan svoj u Zagrebu. Ima ista prava kao i svi drugi. I točka, poručio je Plenković.

U javnosti su se pojavili navodi da su Frka Petešić i njegova obitelj koristili uslugu prijave prebivališta u stanu supruge veleposlanika u Alžiru.

- Znam sigurno da Zvonko nije imao nikakave veze s imenovanjem gospodina koji se zove Ilija Želalić, koji, koliko se ja sjećam, radi u ministarstvu vanjskih posliva, možda je čak duže tamo nego ja. Gdje će u kojem trenutku biti na mandatu nema apsolutno nikakve veze sa Zvonkom. To može imati u kreaciji nekoga tko želi nešto iskreirati, ali u supstanci i istini, ništa, rekao je Plenković.

Reagiralo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Napominjemo kako karijerni put i imenovanje veleposlanikom g. Želalića nemaju nikakve veze s predstojnikom ureda predsjednika Vlade g. Frkom-Petešićem.

Ni u postupku imenovanja Želalića veleposlanikom u Alžiru 2018., naglašavaju u Ministarstvu, Frka-Petešić ni na koji način nije sudjelovao.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!