Prepirke između premijera i predsjednika se nastavljaju

21.04.2023.

19:15

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Milanović bio je u Krapini, premijer Plenković u Osijeku. Obojica su odgovarali na pitanja novinara, što je rezultiralo još jednim oštrim verbalnim sukobom. Danas, najviše oko smjene ravnateljice USKOK-a i Izvješća o obrani.

Htjeli su se riješiti Vanje Marušić, tako tvrdi predsjednik Milanović, koji priču s epilogom njezina razrješenja naziva opasnom i groznom. Posebno zbog odnosa prema vozaču koji je sudjelovao u prometnoj nesreći.

- Kad bi odustali od progona tog nesretnika, što je ostalo? Ostala je osobna vendeta Plenkovićeve političke akvizicije prema šefici USKOK-a čiju je ostavku njezina šefica već tražila, da bi prije pola godine gospođa Marušić bila jedina kandidatkinja za dužnost ravnatelja DORH-a. Tu je nisu uspjeli torpedirati. I sad ovo, rekao je Zoran Milanović

- To je sve uobičajeni repertoar vulgarnosti, divljaštva, primitivizma, nekulture čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da raste broj jednako primitivnih političara kao što je on, kazao je Andrej Plenković

- Onaj tko će nas politički vrijeđati nekulturnim opaskama, uvredama, dobit će odgovor. Svaki put će dobiti odgovor, neovisno je li alergija ili nije. Imam i ja alergiju pa ne šmrčem, dodao je.

Milanović: Glavna državna limarka


I tu priča ne prestaje. Predsjedniku je sporan i jučerašnji sastanak premijera s glavnom državnom odvjetnicom.

- Glavna državna limarka, to je glavni državni autolimar. O čemu imaš razgovarati s državnim odvjetnikom? Hajde sad realno, koje su to teme? Vidjeli smo da razgovaraju i nasamo, baš me zanima kako djeluju ta blagoglagoljanja, izjavio je Milanović. 

- Cijelo vrijeme govorim da je riječ o internoj stvari DORH-a. Htio sam neposredno čuti ono što je državna odvjetnica u svom pismu, uz kopiju ostavke koju je dala gospođa Marušić, pojasnila ministru pravosuđa. I to je sve, rekao je Plenković, 

Ali nije sve ako se pita oporbu koja traži dolazak Zlate Hrvoj-Šipek i Vanje Marušić pred Odbor za pravosuđe. A i predsjednik bi, kaže, bivšoj šefici USKOK-a rado postavio neka pitanja.

- Slučaj Banožić, zašto to traje godinu i po dana? Prekjučer je optužen glavni tajnik SDP-a, koji je dao ostavku, radi nekakvog friziranja potpisa. To se ne smije raditi. Ej, dvije godine je DORH-u u Slavonskom Brodu trebalo i to su objavili na dan kad je Plenković bio u Požegi, rekao je Milanović. 

Plenković: Nastojanje da se uvijek, baš uvijek u svakoj temi sakrije sramota SDP-a


- Politiziranje, politikantstvo i nastojanje da se uvijek, baš uvijek u svakoj temi sakrije sramota SDP-a, a to je glavni tajnik koji je morao dati ostavku radi falsificiranja i kaznenog djela koje je počinio, a vjerojatno i neki drugi koji su to znali i zataškavali. Sortirnicu smo već zaboravili o čemu se radi, i da bi se prebacivao fokus na HDZ, rekao je Plenković. 

Milanović: Ovo su ulični lopovi, džepari

A u predsjednikovu je fokusu i Izvješće o obrani za 2021. godinu zbog kojeg se još jučer okomio na ministra Banožića. Među ostalim, i zbog toga što prethodno nije zatraženo njegovo mišljenje.

- Ovo su ulični lopovi, džepari, ali uopće nije problem te procedure. Fućkaš mišljenje. Mišljenje ne obvezuje. Jasno je da će moje mišljenje biti drukčije. Sadržaj je bitan. U sadržaju su neistine, obmane, laži, rekao je Milanović. 

Sve su to za premijera neistine.

- Ako nema obveze, nema potrebe da ga se konzultira. Dakle, prema zakonu o obvezi za njemu davati to na mišljenje, to nema smisla. Ali samo da javnost zna, dakle, da vidite o kakvom se čovjeku radi, znači, kad mu nešto uputi dopisom ministar Banožić, on njemu ne odgovara. On to šalje na Vladu, uzvratio je Plenković. 

Zadnju riječ ipak je imala saborska većina koja je Izvješću dala zeleno svjetlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!