21:12 / 26.06.2021.

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Simulacija spašavanja putnika iz gorećeg kruzera

Simulacija spašavanja putnika iz gorećeg kruzera

Simulacija spašavanja putnika iz gorećeg kruzera

Foto: HRT / HTV

Pokazna vježba „Dunav 2021" u Vukovaru okupila je 80 članova iz 11 lokalnih službi za spašavanje i pomoć unesrećenima. Simulirali su gašenje požara na kruzeru, spašavanje utopljenika i ozlijeđenih na brodu. Vježbom su pokazali da je, kako ističu, opremljenost vukovarskih službi, na zavidnoj razini.

Na putničkom brodu u Vukovaru plane požar. Putnici zadobivaju opekline i teže ozljede. Troje ih u panici skoče u Dunav i od tada im se gubi svaki trag. Unesrećenima u pomoć priskače čak 11 lokalnih službi za spašavanje. Na svu sreću, ovaj je put riječ o dobro osmišljenom scenariju i pokaznoj vježbi.

- Scenarij vježbe je bio dosta zahtjevan. U roku 5 min svi su se odazvali na lokaciju i sve je teklo kao po traci, rekao je Ivan Barović, lučki kapetan iz Lučke kapetanije Vukovar.

- Samim time smo dokazali da sinergijom i zajedništvom možemo odraditi jednu ovako kompleksnu vježbu. U samoj vježbi je sudjelovalo 80-ak sudionika i prvi puta su testirani neki sustavi digitalne komunikacije, kaže Stjepan Draganić, voditelj službe CZ-a Vukovar.

O opremljenosti vukovarskih službi čule su se samo riječi hvale.

- Ovdje s desne strane imamo zapovjedno-komunikacijski kontejner gdje je ekipa cijelo vrijeme u realnom stanju pratila vježbu, unosila na kartu i mi smo cijelo vrijeme imali stanje s fotografijama s terena, rekao je Draganić.

Što olakšava potragu za utopljenicima i unesrećenima na Dunavu. Službe su dobro obavljenim poslom još jednom dokazale - da je sve spremno i za kontinentalnu turističku sezonu.

- U nekakvim normalnim okolnostima putem brodova 40-50 tisuća ljudi dolazi u Vukovar. Mogu izraziti samo svoje zadovoljstvo što imamo ovakve službe na raspolaganju. Ovakve vježbe moramo periodično ponavljati kako bi stanje pripravnosti bilo što bolje, izjavio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Cilj je da građani bezbrižno uživaju u čarima ljeta na Dunavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!