07:00 / 11.09.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Splitsko sveučilište ponovno ocijenjeno kao najbolje

Splitsko sveučilište ponovno ocijenjeno kao najbolje

Splitsko sveučilište ponovno ocijenjeno kao najbolje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na nekoliko svjetskih ljestvica splitsko sveučilište ponovno je ocijenjeno kao najbolje u Hrvatskoj. Uprava Sveučlilišta ne krije zadovoljstvo jer je uspjeh kontinuiran: marljivo rade, privlače strane studente, pokreću nove studije.


Luka se u Split preselio iz Rijeke kako bi studirao na FESB-u. I nije požalio. Ovo je, kaže, sveučilište za poželjeti.

- Pa mogu reći da je, dosta dobro sve, tu na jednom mjestu više fakulteta, menze su dobro ogranizirane, dosta dobro, ja sam zadovoljan, rekao je  Luka,student 5. godine FESB-a.

I rektor je zadovoljan. Splitsko sveučilište, ističe, najbolje je u Hrvatskoj na ljestvicama Times Higher Education i The World University rankings.

- Meni je drago da smo mi prepoznati na svjetskoj razini, od niza ljestvica. Na nekim ljestvicama smo između 600. i 700. mjesta, evo ovdje smo negdje tisućiti. Mislim da je to dobro, da je dobar taj kontinuitet koji mi održavamo, istaknuo je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

Split je najjači u znanosti, a najviše ocjene postižu se iz citiranosti, prepoznatljivosti znanstvenika, te iz broja i utjecaja znanstvenih radova.

- Utakmica je svake godine nova, znači svake godine startamo i sve ovisi i o broju znanstvenih radova koji se promatra. Tako da se ja ne bih uspoređivao. Mi možemo reći da smo najbolje sveučilište u ovom dijelu Europe, naglasio je Ljutić.

- Važno nam je pratiti kakvi smo u odnosu na druge, a također da se to i vidi, da bi mi privukli što više stranih studenata, smatra prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić.

Među studentima zasad je 2% stranaca. Neprestano se proširuju vidici, kao i ponuda pa u listopadu počinju prva predavanja na diplomskom studiju- novinarstva.

- Htjeli smo izići u susret sve većim traženjima zainteresiranih sudenata. Mi ćemo startati s 20 studenata. Htjeli smo biti oprezni, nismo se htjeli zaletjeti, rekao je /voditelj studija "Novinarstvo u suvremenim medijima" prof.dr.sc. Željko Radić.

Ove akademske godine na splitskom Filozofskom fakultetu kreće i preddiplomski studij psihologije. Bit će na engleskom jeziku i godišnje stajati 6.000 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!