Što ako naiđemo na dijete ostavljeno u vozilu? "Nikako nemojte razbijati staklo"

17.08.2021.

14:27

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dijete u automobilu

Dijete u automobilu

Foto: Ilustracija / HRT

Posljednjih tjedana učestali su slučajevi ostavljanja djece u zaključanim vozilima po nesnosnim vrućinama. Velimir Tišma, voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, kaže kako treba pohvaliti sve građane koji su na vrijeme dojavili o ovim slučajevima i pozvali policiju. Dodaje i kako je preporuka policije da građani nikako ne razbijaju prozore na automobilima u namjeri da pomognu.

- Možemo povrijediti to dijete i dovesti se u situaciju da vas vlasnik vozila tuži zbog štete. Najbolje je odmah nazvati 192, ostati kod vozila, signalizirati gdje se to vozilo i dijete nalaze, i prepustiti da to odrade stručne službe, kazao je Tišma u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Sandra Latković Prugovečki, dr. školske medicine iz NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“, napominje kako se takva situacija može dogoditi svakome.

- Mislim da smo se svi u životu našli u situaciji za koju smo mislili da nam se nikad ne bi mogla dogoditi. Posebno u vremenima u kojima živimo, u kojima je puno stresa i svi smo već iscrpljeni. Svi mi koji imamo djecu, vjerujem da smo se već nalazili u takvim situacijama, kaže Prugovečki.

Ističe kako je problem što se klimatizirani auto brzo zagrije jednom kad se ugasi, i pretvara se u „limeni kavez“, a zatim se i tijelo zagrijava.

- Djeca su djeca, u jednom segmentu njihova tijela funkcioniraju drugačije – ne raspolažu istim mehanizmima hlađenja kao mi, zato što je njihova površina tijela puno manja nego naša, objasnila je.

Tišma kaže kako je uvjeren da roditelji takve stvari ne čine s namjerom, nego se događaju automatski.

- Dječji organizam se dva do tri puta brže zagrijava u takvom okruženju. Ono što roditelji kažu: 'idem samo na minuticu izaći van' je presudno. Naša preporuka i savjet je da to nikada ne radimo. Sad smo poduzeli niz aktivnosti oko trgovačkih centara, rekao je Tišma.

U situaciji kad se dogodi da dijete ostane zaključano u vozilu, policija pokušava što prije doći do vlasnika da utvrdi koliko je vremenski dijete bilo u autu, te kako bi što prije došli do djeteta i rashladili auto. Ako je potrebno, poziva i hitnu i vatrogasce.

Kako bi prevenirali takav automatizam koji nam se svima ponekad dogodi, Prugovečki kaže kako jedino možemo pokušati osvijestiti kako je to situacija koja nam se ne smije događati. U suradnji s nastavnim Zavodom za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' i pravobraniteljicom za djecu, hrvatska policija izdala je letak u kojem upozoravaju građane kako je to kazneno djelo i zanemarivanje roditeljske dužnosti.

- U rasponu je kazna od 3 do 15 godina zatvora, kad dođe do tragičnih posljedica. Provodimo kriminalističko istraživanje i procesuiramo takvog počinitelja, napominje Tišma.

Kaže kako naše društvo nije izuzetak od takvih situacija, s obzirom na ubrzan i stresan način života.

- U takvim situacijama, kad prevozite djecu, sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu, ističe i dodaje kako će policija uvrstiti i tu temu u predavanje koje održava za roditelje na početku nove školske godine.

Kako pomoći djetetu do dolaske hitne pomoći? Ako ste u situaciji da možete dijete izvaditi iz pregrijanog auta, kaže Prugovečki, važni ga je maknuti iz takvog okoliša.

- Bilo bi korisno ne ići u ekstreme. Dovoljno je da ga odnesete u hlad i pogledate koliko odjeće s njega možete skinuti – dok vi to napravite, Hitna je već došla. Ako ste u području u kojem Hitnoj treba duže da dođe, skinite dijete i postepeno ga polako hladite, savjetuje.

Tišma savjetuje da građani svakako nazovu 192, jer policija ništa ne prepušta slučaju. Ako se situacija događa u manjoj sredini, policija će na mjesto događaja uputiti najbližu auto ophodnju.

- Mi ćemo u takvim situacijama uvijek brzo odreagirati. Bitno je nazvati, ne razmišljati da li će netko doći ili ne. Građani će obaviti svoju dužnost, mi ćemo kasnije odraditi. Mislim da imamo to dosta dobro pokriveno, zaključuje Tišma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!