Divlja odlagališta otpada preplavila Zagreb - jedna četvrt neslavni je rekorder

21.04.2023.

22:05

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/A.S.

Divlje odlagalište otpada u Zagrebu

Divlje odlagalište otpada u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč novom načinu odvoza otpada, problem divljih odlagališta u gradu Zagrebu i dalje nije riješen. Komunalne službe ne uspijevaju zaustaviti odbacivanje otpada, a mjere koje se poduzimaju ne daju rezultate. Situacija je toliko loša da se neki dijelovi grada spominju kao najonečišćeniji u Hrvatskoj kada je riječ o divljim odlagalištima. 

Zagrebačka četvrt Peščenica - Žitnjak neslavni je rekorder po broju divljih odlagališta. Svjesni su toga i vijećnici, no njihovi i pokušaji komunalnih redara do sada nisu urodili plodom.

- Količinski je tih odlagališta i brojčano zaista jako puno i pretpostavljamo da bi bilo potrebno možda to regulirati na nacionalnoj razini, urediti puno strože kazne, rekla je Antonija Komazlić, vijećnica Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Najveća kazna 1200 eura

Trenutačno je najveća kazna 1200 eura. Neprihvatljivo je to svima, pa i gradonačelniku. Uvođenjem novog načina odvoza otpada uočeno je da se sve više tvrtki bavi tim ilegalnim poslom. 

- Jedna stvar je kad to rade građani, a druga stvar je kad postoje uhodani biznisi oko tvrtki koje od druge tvrtke preuzimaju otpad i onda ga ilegalno odlažu unutar Zagreba ili u okolici Zagreba i takve kamione se presreće, kažem u suradnji s policijom, objasnio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Mnogi upozoravaju da Grad zapravo ne želi rješavati problem divljih odlagališta jer nema ni ljudi ni novca. 

- Prema nekim informacijama na području grada Zagreba ima oko šest tisuća divljih odlagališta, a mjesečno između dvije i tri tisuće tona otpada se odlaže ilegalno po tim divljim odlagalištima, rekao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Sanacija divljih odlagališta skupa je. Za čišćenje jednog kubnog metra potrebno je izdvojiti 13 eura, za veće divlje odlagalište i desetke tisuća eura, što je prevelik izdatak za Čistoću i grad Zagreb.

Povećanje komunalnih redara

- Povećat ćemo broj komunalnih redara koji će kontrolirati bilo kakvo ilegalno odlaganje otpada u gradu Zagrebu, dodao je Tomašević.

Grad će morati učiniti mnogo više jer je situacija kritična i u drugim gradskim četvrtima. I ne samo ondje. Sve češće otpad se mora uklanjati i u Parku prirode Medvednica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!