Tek 24% žena u upravama tvrtki

25.09.2022.

07:04

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: hugo_34 / Shutterstock

Iako je, prema najnovijem popisu stanovništva, u Hrvatskoj gotovo 52% žena, u upravama tvrtki ih je 24%, tek 17 gradova vode gradonačelnice, u Saboru ih je 31%, a u redovitom članstvu HAZU-a žena je samo 12,5%. Takozvani "stakleni strop" nije prisutan samo u Hrvatskoj nego i u najrazvijenijim europskim zemljama. Iako sporo, trendovi se ipak mijenjaju, čemu pridonose i mnoge inicijative, poput G100, međunarodne grupe koja podupire žensko poduzetništvo. 

Na putu Gordane Nikolić do vodeće pozicije u Visokoj poslovnoj školi, bilo je različitih izazova. Danas kaže, to ju je ojačalo.

- Sigurno nije uvijek jednako. Imam osjećaj da žene moraju biti upornije, drugačije pristupamo poslu i u konačnici imamo drugačije načine ponašanja nego naše muške kolege, rekla je Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR i članica G100.

Iako se žene teže upuštaju u poduzetništvo od muškaraca, ipak, u Hrvatskoj ih je sve više i vidljive su promjene nabolje. No i dalje ih je vrlo malo na vodećim pozicijama.

- Tu dolazi do zastoja i tu žene ne mogu probit "stakleni strop" o kojem svi pričaju. Mislim da je to malo i do žena, koje ne vide da bi mogle i nemaju dovoljno samopouzdanja, a ponekad jednostavno jer smo u muškom svijetu i očekuje se od nas da radimo po muškim pravilima, smatra Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena.

Irena Weber na vodeće mjesto Udruge poslodavaca došla je u vremenima punima izazova. Među najvećim hrvatskim kompanijama, kaže, rijetke su one koje predvode žene.

- Među njima su Ericsson Nikola Tesla, brodogradilište Viktor Lenac, Ingra, Saponija ima 50% žena i predsjednicu Uprave, kao što i Podravkom upravlja žena, a u Upravi tvrtke je 40% žena, rekla je Weber

Iako je opreznost ženama često kočnica na putu prema poslovnom uspjehu, mnoge banke, a pogotovo one razvojne, poput EBRD-a, cijene i potiču žene u poduzetništvu.

- Vidimo koliko su opreznije u svojim poduzetničkim pothvatima. S jedne strane to je jako dobro jer će vam svi bankari reći da kreditna zaduženja tvrtki kojima upravljaju žene uglavnom nemaju probleme, rekla je Višnja Mrakovčić Supek, voditeljica EBRD-ova savjetodavnog programa za mala i srednja poduzeća.

Sve inicijative za umrežavanje i obrazovanje žena za uspjeh u poslovnom svijetu iznimno su važne. Jer promicanje jednakih mogućnosti uvijek treba biti brže i snažnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!