Štulić: Odustalo se od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom

27.02.2023.

08:52

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT/R.S.

Rad nedjeljom

Rad nedjeljom

Foto: Marin Tironi/Pixsell / HTV/HRT

Vlada u Sabor šalje konačni prijedlog Zakona o trgovini, a od 1. srpnja namjerava zabraniti rad nedjeljom i blagdanima.

Vlada ovu mjeru objašnjava ciljem za očuvanje obiteljskog života, prava radnika. Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, rekla je da se Sindikat trgovine već dugo zalaže da se radno vrijeme u trgovini regulira.

-  Mislim da imamo potpunu deregulaciju radnog vremena u trgovini, poslodavac sam odlučuje kako će raditi. Smatramo da je ovo veliki pozitivni pomak u razvoju socijalne države. Trgovina nije djelatnost koja bi trebala raditi kako radi sada, treba se izregulirati i nedjelja je po tradiciji dan tjednog odmora u Hrvatskoj i u trgovini radnici trebaju biti slobodni taj dan, kazala je Štulić. 

Štulić: Odustalo se od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom 


Štulić je objasnila da se za sada odustalo od toga da radnik može odbiti rad nedjeljom. 

- Kada poslodavac napravi raspored u skladu sa zakonom radnik će raditi prema Zakonu o radu. Najmanje će mu se platiti 50 posto satnice, ne manje od minimalne plaće. Do sada smo imali različit način plaćanja, dodala je. 

Slobodan Školnik, konzultant u trgovini, istaknuo je kako je on protivnik pretjerane regulacije. 

- Naše gospodarstvo nije dovoljno slobodno, nemamo dovoljno slobodnog tržišta, u okovima smo kroni kapitalizma i prevelike regulacije, rekao je Školnik. 

Školnik je objasnio da radnike treba zaštititi, ali i da radnike danas štite negativni demografski trendovi.

- Danas radnika nema, radnik je taj koji odlučuje, a ne poslodavac, nije to ni loše. Ali tu se ide krivim putem, ne treba dirati Zakon o trgovini nego treba ići kroz Zakon o radu, rekao je Školnik. 

Školnik: Svaka zabrana nužno dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti


Školnik je kazao da se Hrvatska potpuno integrirala u europsko slobodno tržište i da se sada nameću pretjerane regulative, a vidi se da tržište to dobro i samo regulira.

- Svaka zabrana nužno dovodi do smanjenja gospodarske aktivnosti, dodao je. 

Damir Aščić, Savez udruga malih trgovaca, rekao je da je određeni dio trgovaca nezadovoljan ovakvom odlukom, a drugi dio će prihvatiti takvu mjeru. 

- Ono što smo mi zahtijevali je ako se već uvodi zakon o neradnoj nedjelji, po tom konačnom prijedlogu zakona očekivali smo i tražili da apsolutno nema izuzetaka, kazao je Aščić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!