Budimir o Zakonu o trgovini: Stvorit će se nered na tržištu

01.12.2022.

19:51

Autor: M.M./Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vlada predstavila konačne prijedloge zakona o trgovini i radu nedjeljom

Vlada predstavila konačne prijedloge zakona o trgovini i radu nedjeljom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vlada je predstavila izmjene Zakona o trgovini, prema kojima bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili. Kiosci i pekarnice nedjeljom i blagdanima bili bi otvoreni od 7 do 13 sati. Važna je novost da će takvim izmjenama Zakona, rad nedjeljom morati biti plaćen 50 posto više nego običnim radnim danom.

Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako izmjene zakona mogu djelomično podržati.

- Podržavamo ga u dijelu koji se odnosi na normativni dio oko pokretanje biznisa, ali ovaj dio koji se odnosi na regulaciju rada nedjeljom ne možemo podržati. Nije dobro zadiranje u slobodu natjecanja, slobodu poduzetništva. Ovaj zakon predviđa dosta izuzetaka, koji će stvoriti nered na tržištu, rekao je istaknuvši da će se stvoriti nelojalna konkurencija. 

- Sindikat trgovine dugo se zalaže za zakonsko rješenje i regulaciju rada nedjeljom i blagdanima. Ovo je nešto na tragu onoga za što se zalažemo. Predlagali smo pet radnih nedjelja, sad je predloženo 16. To je kompromis koji je vlada predložila u odnosu na Hrvatsku kao turističku zemlju, rekla je Katica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Istaknula je kako žele regulirati radno vrijeme u trgovini jer, kako je rekla, trenutna situacije, da sve trgovine mogu raditi od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini, je nepodnošljiva za radnike.

Budimir smatra i da će dodatni problem biti taj što će poslodavci biti prinuđeni u jednom dijelu otpuštati radnike, te da će biti dosta rada na neodređeno.

Štulić pak smatra da radna mjesta neće doći u pitanje.

- Nedostaje veliki broj radnika. Radna mjesta u trgovini su prazna, zapošljavaju se stranci. Situacija u trgovini sa radnom snagom je izuzetno ozbiljna, nedostaje na 1.000 radnika i ovom regulacijom neće biti viška, istaknula je. 

Vlada predstavila konačne prijedloge zakona o trgovini i radu

Trgovine će raditi 16 nedjelja u godini - velika je to novost pomno analizirana i primjerena našoj zemlji - kaže premijer.

- Radimo dobar balans da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj, za okupljanje, za jačanje nukleusa hrvatskoga društva, a istodobno sa 16 radnih nedjelja, da one trgovine koje su i u sezoni ili u velikim gradovima, imaju mogućnost na taj način rasporediti svoje radno vrijeme, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zabrana nedjeljnog rada trgovina prijašnjih je godina izazivala ustavne tužbe. No, ovaj je put zakonska izmjena pravno bolje pripremljena - kaže ministar Filipović.

- Nadamo se da ćemo ovaj proces donošenja zakona izgurati do kraja, da će on biti usvojen, da neće kasnije biti nekakvih pravnih reperkusija i da će većina njih biti zadovoljna s tim zakonom, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vlada je zasad odustala od općeg, horizontalnog ograničavanja rada nedjeljom. Mogućnost da radnik odbije raditi nedjeljom kad to nije nužno te uz iznimke prijeke potrebe - odgađa se do izrade novog Zakona o radu iduće godine.

- Kako je i u javnosti i među našim socijalnim partnerima najviše polemike izazvalo nešto što mi nikad u zakon nismo stavili, a to se javno već proglasilo "priziv savjesti", i nakon povjerenstva za zakonodavstvo, gospodarsko-socijalnog vijeća, kao i dodatnih konzultacija, to poglavlje odnosno te tri stavke smo izbacili, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Unatoč tom ustupku, poslodavci su razočarani najnovijim promjenama.

- Neovisno o ovom odustajanju Vlade od "priziva savjesti" rada nedjeljom HUP i dalje ne podržava ovaj zakon o radu. Predložene izmjene Zakona o radu su korak unatrag od zakona o radu kojeg mi želimo i koji nama treba. Nama treba zakon o radu koji će ići ukorak s vremenom u kojem živimo, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Sindikati su samo djelomično zadovoljni izmjenama.

- Možda jedan mali iskorak. Mali iskorak ka ovom našem cilju - Hrvatske zadovoljnih radnika. Nismo naravno sa svim institutima zadovoljni, rekao je Mladen Novosel, Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

- Mi smatramo da je 16 nedjelja u trgovini apsolutno previše. Umjesto da se išlo u malo strože određenje što je to priziv savjesti, tko može, a tko ne može, na kraju koliko vidimo i ta je odredba izbrisana, istaknuo je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Vlada ne odustaje ni od dodatnog poreza na dobit, ali će razmotriti sve komentare pristigle u javnom savjetovanju.

- Ono što ima smisla naravno da ćemo uvažavati, a ako govorimo o nekim sektorskim izuzimanjima, do toga ne bi trebalo doći, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

- Kontinuirano se donose zakoni koji otežavaju poslovanje i koji idu na štetu poslodavaca, naglasila je Irena Weber.

I u Hrvatskoj gospodarskoj komori također smatraju da bi široko koncipiran porez na ekstradobit mogao poljuljati motiviranost poduzeća da ulažu u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!