U Šibeniku se gradi suvremeni pomorsko-putnički terminal

22.10.2022.

07:00

Autor: Ana Bralić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U Šibeniku se gradi suvremeni pomorsko-putnički terminal

U Šibeniku se gradi suvremeni pomorsko-putnički terminal

Foto: HTV / HRT

U Šibeniku se napokon ostvaruje godinama najavljivan projekt izgradnje suvremenog pomorsko-putničkog terminala. Investicija je vrijedna oko 62 milijuna kuna, a više od pola tog iznosa stiže iz europskih fondova, ostatak će se namiriti iz državnog proračuna. Time svi oni koji putuju na šibenske otoke dobivaju sve potrebne usluge na jednom mjestu, u primjerenom prostoru, zaštićenom od vremenskih neprilika.

Nakon godina i godina čekanja na gatu Vrulje napokon bager.

- Trenutno rade na iskopima, naravno, prvi građevinski radovi, i ovo je izvođač koji bi trebao dovršiti zgradu do kraja, znači sad više nema stajanja, ističe Paško Dželalija, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.

Sve dok Šibenik ne dobije reprezentativni objekt pomorsko-putničkog terminala. Najviše mu se raduju otočani. Tek odnedavno postavljene dvije čekaonice i prodaja karata za brodski prijevoz na dvije različite lokacije izgradnjom terminala postat će povijest.

- Integrirat ćemo sustav čekaonice i sustav prodaje putnih karata, što će zasigurno olakšati i omogućiti bolji pristup svim našim putnicima, a također i bolji radni prostor za sve naše djelatnike, kaže Emir Berbić, voditelj šibenske agencije "Jadrolinije".

Gradi se pomorsko-putnički terminal s pomoću europskoga novca, a suvremeni kompleks imat će odvojeni prostor za domaći i međunarodni promet.

- Dobit ćemo dvije zgrade koje će biti spojene, kao jedna će vizualno izgledati, u jednoj će biti lokalni prijevoz, vanjski dio će biti terminal za prihvat kruzera i ostalih brodova u međunarodnom prometu, rekao je Dželalija. 

Ono što je najvažnije, uz svu uslugu i potrebnu udobnost dok se čeka brod, terminal će napokon na jednom mjestu osigurati urede za sve srodne djelatnosti - od lučke uprave i kapetanije do pomorske policije i carine. No, trebat će se još neko vrijeme strpjeti - rok za izgradnju terminala srpanj je 2024-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!