U Vladi potpisan memorandum za lakšu otplatu 'minusa'

22.07.2022.

Zadnja izmjena 11:08

Autor: HRT/IMS

U Vladi potpisan memorandum za lakšu otplatu 'minusa'

U Vladi potpisan memorandum za lakšu otplatu 'minusa'

Foto: HTV / HRT

U Vladi je svečano potpisan Memorandum o razumijevanju vezano za prekoračenja po tekućem računu. Tako će se građanima umanjiti troškovi skupljeg i slabije reguliranog prešutnog minusa, koji je u posljednje vrijeme gotovo istisnuo dopušteni minus. Na svečanosti potpisivanja bili su ministar financija Marko Primorac, guverner HNB-a Boris Vujčić te predstavnici banaka.

- Važno je reći da će se, potpisivanjem memoranduma - potrošačima omogućiti korištenje kvalitetnijeg, uređenijeg proizvoda nego što su prešutna prekoračenja te bolje informiranje prilikom ugovaranja prekoračenja, poručio je ministar financija Marko Primorac. Rekao je i da su rješenja sadržana u memorandumu temeljena na načelima transparentnosti i informiranosti. No s druge strane, istaknuo je, prešutna prekoračenja se neće ukidati bez da je to potrošač to sam zatražio, niti će se smanjivati. 


Guverner Boris Vujčić kazao je kako prelazak na dopušteno ograničenje "ne samo da omogućava niži trošak za potrošače nego i osigurava bolje informiranje i garanciju ročnog izlaženja iz minusa, odnosno otplate koje nijegarantirano kod prešutnih prekoračenja". Na pitanje novinara zašto je donesen memorandum, a nije se posegnulo za zakonskim rješenjem, Vujčić je rekao da je tako odlučeno, da će se provedba memoranduma pratiti, a u slučaju potrebe će se donositi i zakonska rješenja.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović je izjavio da će memorandum na formalni način doprinijeti da postupanja banaka budu u potpunosti usklađena prema svim potrošačima, a da se istovremeno omoguće niže efektivne kamatne stope za prešutna prekoračenja.

- Odnosno, banke će primijeniti ograničenje efektivne kamatne stope na isti način koji je propisan za dopuštena prekoračenja. Da bi to bilo moguće, HNB će donijeti izmjenu odluke o efektivnoj kamatnoj stopi. Smatramo da će ovo biti prijelazno rješenje na korist potrošača, sve dok se zakonski kvalitetnije ne reguliraju prekoračenja po tekućim računima, izjavio je Adrović. Vjeruje da će Vlada, kada je riječ o zakonskim rješenjima u budućnosti, voditi računa da ona budu u potpunosti u skladu s najboljom europskom praksom.


Memorandumom se omogućuje prelazak s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje. Njime je predviđeno da će se od 1. kolovoza propisati granični iznos prekoračenja za izračun efektivne kamatne stope, u visini deset tisuća kuna. Iznosi niži od graničnog moći će imati istu nominalnu kamatnu stopu kao za granični iznos.

Prema memorandumu, primjena ograničenja efektivne kamatne stope na prešutna prekoračenja uvodi se od 1. rujna, a najkasnije do kraja lipnja 2023. godine banke će ponuditi prelazak na dopušteno prekoračenje svim potrošačima kojima je odobreno prešutno prekoračenje.

Do prelaska na dopušteno prekoračenje, a najkasnije do isteka 12 mjeseci od trenutka ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, potrošaču se samo u iznimnim slučajevima smije mijenjati ili ukinuti iznos postojećeg prešutnog prekoračenja, a dok potrošačima ne omoguće prelazak na dopušteno prekoračenje odnosno do isteka roka za prihvat ponude za prelazak na dopušteno prekoračenje, banke neće moći prodavati potraživanja po osnovi prekoračenja, piše u memorandumu.

Prekoračenje uz obročnu otplatu


U slučaju izmjene ili ukidanja prešutno prihvaćenog prekoračenja banke će omogućiti potrošaču obročnu otplatu u najmanje 12 mjesečnih obroka i uz primjenu kamatne stope koja nije viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja, odnosno kamatne stope koja se primjenjivala na prešutno prihvaćeno prekoračenje ako je ta kamatna stopa niža, odnosno u manje obroka, ako to zatraži potrošač.

Za nova prekoračenja postojat će obveza da se potrošaču prvo nudi na korištenje iznos odobrenog dopuštenog prekoračenja dok će se banke obvezati da potrošaču koji koristi dopušteno prekoračenje i prešutno prihvaćeno prekoračenje provode otplatu tih prekoračenja, tako da se prvo otplaćuje iznos iskorištenog prešutno prihvaćenog prekoračenja. Uz navedeno, banke se obvezuju da iznos prešutno prihvaćenog prekoračenja koje će se odobravati ubuduće neće biti viši od iznosa prosječnog redovnog mjesečnog priljeva potrošača.

Više pogledajte u prilogu Dijane Kovaček:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!