19:30 / 27.01.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT

U modernizaciji Bradleya sudjelovat će i tvrtka "Đuro Đaković"

Bradley

Bradley

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon što je Vlada jučer objavila da je s SAD-om postignut dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, o tome je bilo riječi na sjednici saborskog Odbora za obranu. Istaknuto je zadovoljstvo budućim podizanjem razine opremljenosti vojske i najavljenom modernizacijom vozila, koju će provoditi tvrtka Đuro Đaković.

Za nabavu američkih Bradleya pozitivno je mišljenje dao saborski Odbor za obranu.

- Ipak smo pokazali na kraju da unutar sustava postoji dovoljno snage i da odluke možemo donositi konsenzusom bez obzira na sve prijepore koji nastaju između nas kao političara, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Ministar obrane Mario Banožić naglašava - s SAD-om je postignut bolji dogovor u odnosu na prijašnje pregovore.

- Prije svega će koštati građane Republike Hrvatske 100 tisuća dolara manje po vozilu tako da je američka strana povećala svoju donaciju za 6,1 mil. $, rekao je.

I isto tako ponuda puno bolja u odnosu na onih 28 vozila koja su trebala biti dogovorena, sada su 62 kompletno opremljena.

Vlada je na sjednici i službeno prihvatila ponudu SAD-a o nabavi ukupno 89 vozila, u čijoj će modernizaciji sudjelovati tvrtka Đuro Đaković.

Odluku o opremanju vojske Bradleyima Vlada smatra strateškom. Projekt je vrijedan 196 milijuna dolara, od toga se 51 milijun odnosi na američku donaciju.

- Povrh toga, američka strana će donirati Hrvatskoj dodatnih 11 milijuna dolara koji nisu bili predviđeni u prvotnoj ponudi. Poruka koja je također važna da je ova odluka hrvatske Vlade odluka koja jača partnerstvo s SAD-om, još jedan je doprinos jačanju obrane i sposobnosti Hrvatske vojske, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dogovor je američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozdravilo priopćenjem, koje je prenijela i američka misija pri NATO-u.

S druge strane, niz kritika Vladi upućen je jučer u priopćenju Ureda predsjednika, na što ministar Banožić odgovara.

- Evo, možemo danas nakon sjednice Vlade da ga upoznam s 'letter of acceptance' koje je dobio isto tako u svom zahtjevu za mišljenjem i tako se upozna sa svim detaljima pa da opet ne traži kasnije ugovore i iznosi nekakve teme u javnost koje nisu istinite, rekao je Banožić.

Među detaljima je i onaj da će Hrvatska, u ratama od 2023. do 2027., Bradleyje platiti više od 145 milijuna dolara, što je manje od prvotno planiranog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!