21:20 / 26.01.2021.

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HTV/IMS

Josip Vitez: Može se reći da sam bio malo naivan

Josip Vitez

Josip Vitez

Foto: Labirint / HRT

Umjesto da politika sama čisti svoje redove, to za nju najčešće rade novinari... I umjesto da ih se u tome podupre, političari ih nazivaju demonterima države... S druge strane, oni koji progovaraju o nečasnim radnjama ne postaju junaci s naslovnica, nego njihova djela padaju u zaborav...


Gotovo simbolično strašni je udar na naslovnice doveo, a potom razotkrio nekretninske afere prvog čovjeka Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića

I tu nije stalo. Žinić je obnovu kako se pokazalo - shvatio doslovno. Pa je sebi prigrabio i ono što mu ne pripada. Kuću, iako ih ima. Stan u Zagrebu, iako na njega nema pravo. A država ga, kakve li ironije, iz njega ne može izbaciti. Kao ni stranka s mjesta župana. Župan tvrdi kako ništa nije nemoralno niti protuzakonito.

Na onoj drugoj strani našao se Josip Vitez, političar koji je osobnim primjerom pokazao kako može izgledati ona - moralna i poštena Hrvatska.

Josip Vitez

Josip Vitez

Foto: Labirint / HTV

- Prvi dan kada sam došao na posao pred mene je stavljen zahtjev da potpišem bjanko ostavku i da takva ostavka leži negdje u ladici gradonačelnika i dogradonačelnika. Naravno, na takav nekakav uvjet nisam pristao i bilo mi je jasno da bi me s tom ostavkom ucjenjivali da zapravo radim sve što žele, ispričao je za HTV-ovu emisiju Labirint Vitez. 

Mogao je izabrati mirnu karijeru na mjestu direktora lokalnog Komunalca, no odbio je pogodovanjem i namještenjem natječaja odabranima, sudjelovati u pljački svojih sugrađana i tako puniti svoj i tuđe džepove. 

Tada se u meni prelomilo i rekao sam - neću sigurno na taj način raditi. Moj rad može biti jedino transparentan ili nikakav. I koliko bude trajalo, trajat će, ali drugačije neću.

Josip Vitez za Labirint

Zbog toga se, iako su mu nudili, nije htio učlaniti u HDZ.

Ono čemu je bio izložen vrijedi ponoviti. Radi kolektivnog pamćenja. Da se ne zaboravi tko su zapravo gradonačelnik Darko Puljašić i dogradonačelnik Mario Pilon - koji glasovima građana i milošću stranačkog vrha vladaju Požegom. 

- Nakon mog odbijanja počeli su pritisci, od njihovih dolazaka na sjednice NO-a i provociranja na istima gdje su se prije neke dogovorene stvari postavljale kao sporne, do neizravnih slanja poruka preko posrednika, gdje mi se poručuje da ću loše završiti, da će moja glava pasti, da će mi se utroba izvaditi, pa do mahanja mačetom ispred frizerskog salona moje supruge od strane nekih njihovih posrednika, rekao je Vitez za Labirint.

Iako su ljudi kao Vitez ponos Hrvatske, zašto ih politika ne ističe kao primjer? Milorad Šikanjić, komentator Hrvatskog radija kaže kako odgovore treba tražiti godinama unazad.

- Ako je ijedan političar u posljednje vrijeme imao gotovo konsenzualnu nadu da će promijeniti hrvatsku političku stvarnost, mislim da je to imao Plenković. Od njega se očekivalo da će se naći u izazovu da ovu korupcijsku krizu kod nas koja zapravo traje tri desetljeća, počne polako razvrgavati i da ovaj prostor počne čistiti od onoga što ga i dalje opterećuje, kaže.

No slabašna kičma hrvatske demokracije, kaže Šikanjić, slomljena je u trenutku kada je umjesto novih izbora, zbog opstanka na vlasti, Plenković izabrao ruke tzv. "žetončića".

- Ne može ti biti jedan čovjek, kao što su SDP-ove "mrtve duše" Milanka Opačić, Ronko, Saucha, ne mogu ti biti saveznici, ako zaista želiš oblikovati Hrvatsku kao demokratsku zajednicu, dodaje.

A manjak morala, uz višak nezasitne pohlepe i želje za moći, nepovratno razaraju temelje naše male države.

- Nažalost, hrvatska neovisnost pretvorila se u povijest imovinske kartice, bilo da je riječ o doslovno materijalnim dobrima ili o pozicijama moći, odnosno pozicijama na javnom novcu koji se potom delegiraju svojim ljudima, kaže Šikanjić.

Tako je premijer Plenković putem izgubio više od pola Vlade. Njegove su ministrice i ministri poput domina redom padali zbog afera.

- Onaj koji bi tu shizofrenu situaciju trebao dokinuti jest vrh politike. Taj vrh politike nije učinio ništa, a najvećeg neprijatelja nije našao niti u Covidu niti u potresu, našao ga je u javnosti, u medijima, kaže Šikanjić.

Milorad Šikanjić, komentator Hrvatskog radija

Milorad Šikanjić, komentator Hrvatskog radija

Foto: Labirint / HTV

Josip Vitez, unatoč znanju, moralu i stručnosti dobio je otkaz i ostao bez posla.

- Može se reći da sam bio malo naivan. Mislio sam da ću prezentacijom kvalitetnog načina rada, učinkovitog načina vođenja društva, slomiti gradonačelnika, dogradonačelnika, predsjednika Nadzornog odbora ili koga već, u nekakvim nemoralnim zahtjevima, kaže Vitez za Labirint.

- Gospodin Vitez je pokazao ono lice Hrvatske koje je po meni većinsko lice. Međutim lice koje je svjesno, s političkim predumišljajem, gurnuto na marginu. I lice koje će možda jednom izbiti u nekakvoj drugoj generaciji političara, koji će ovu zemlju željeti oblikovati kao pristojnu, okretnu, malu europsku demokraciju što ona zasad nije, zaključuje Šikanjić.

Nakon micanja Viteza s čelnog mjesta Komunalca u Požegi, postavljen je lokalni HDZ-ovac, ne tako blistave prošlosti. Je li naivno misliti da nakon svega ovo društvo - ipak može bolje?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!