07:31 / 18.02.2021.

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/B.A./HRT

Epilog slučaja 15 hrabrih žena iz HUP-a upozorenje je za sve

Zlostavljanje u HUP-u

Zlostavljanje u HUP-u

Foto: Labirint / HRT

Gotovo je godinu dana otkad je 15 hrabrih žena iz HUP-a odlučilo ustati protiv nadređenog i moćnog muškarca. Epilog njihova slučaja upozorenje je za sve i traži hitno djelovanje jer zakonski okvir koji imamo nije na strani žrtve...

- Mi smo se na neki način vratili u prirodno stanje stvari gdje imate lavove i gazele, i kad je lav gladan, on je naprosto jači, on će loviti tu gazelu, kaže Petar Lovrić, nekad i sam jedan od rukovodećih ljudi HUP-a.

Prisjeća se kada je prvi put pokušao upozoriti na problem zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja.


- Bio je izvršni odbor HUP-a pred Božić 2016. godine. Prenio sam zahtjev da je organizacijska klima loša i da se to istraži. Davor Majetić i Gordana Deranja nisu na to uopće reagirali, kaže.


- Mi smo u ovom slučaju saznali da je gospodin koji je optužen za zlostavljanje svojih djelatnica pravomoćno oslobođen jer je nastupila zastara za dan prijavljivanja. Mislim da je to trebao biti prvi impuls pravosuđu, odnosno zakonodavnoj vlasti da se pokrene izmjena zakona, kaže komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.


Zlostavljač i dalje na slobodi, a žrtve sa svojim teretima - poruka je koju nam je poslao zakon koji je na snazi. U njemu piše - žrtva ima tri mjeseca za prijavu kaznenog djela spolnog uznemiravanja i zlostavljanja...


Slučaj zlostavljanja u HUP-u ipak je nešto pokrenuo - oni koji su odgovorni i prozvani morali su otići... naravno da su se unaprijed osigurali. S visokim otpremninama lakše je do dobrog odvjetnika.


Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!