Dragan Kovačević: još jedna hrvatska priča o usponu i padu

13.04.2021.

21:44

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/B.A./HRT

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević ponovno je završio u Remetincu. Tereti ga se da je za sklapanje poslova s Janafom uvjetovao i uzimao mito, stanove i automobile za sebe i sebi bliske osobe.

Dragan Kovačević iz Remetinca je izašao 15. prosinca 2020. Na slobodi se, kako se čini, nije stigao ni pošteno odmoriti, a već je nakon par mjeseci ponovno prepraćen - najprije sucu istrage, pa natrag u pritvor. Istraživanjem porijekla njegove imovine otkrivene su nove, sumnjive transakcije.


Provjerom imovine bivšeg šefa Janafa, ali i njegove obitelji, istražiteljima je za oko zapelo vozilo njegove kćeri. Utvrdili su da ga nije platio on, već njegov prijatelj Ivan Širić, brat Ivane Širić, direktorice većine Kovačevićevih firmi. Novi automobil za kćer, najam drugog luksuznog vozila za sina, stanovi u Splitu i Zagrebu pokloni su koje je, prema USKOK-u, primao od Širića, vlasnika tvrtke Cefis, kako bi mu omogućio milijunske poslove s Janafom. 


- On je iznio obranu, porekao je krivnju u cijelosti, rekao je Kovačevićev odvjetnik Tomislav Grahovac


Da su spomenute nekretnine ipak njegove, iako se službeno vode na Cefis, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova koje je Kovačević izmijenio sa svojom arhitekticom koja mu je slala račune i obavještavala ga koji su materijali korišteni za uređenje.


Tijekom osam godina Kovačevićeva mandata Širićeva je tvrtka dobila više od 18 milijuna kuna vrijedne poslove. Uskok navodi i da je tvrtki MGS omogućio nabavu vatrogasnih vozila vrijednih 16 milijuna kuna, i to pod uvjetom da kao podizvođača angažiraju Širićev Cefis i za to mu isplate više od četiri milijuna kuna.


Kako se doznalo, Širić je Kovačevićev blizak prijatelj još iz studentskih dana. Kad je on postao šef Janafa, cvatu i poslovi Širićeve tvrtke, koja je i nominalni vlasnik luksuznog stana u Ban centru u samom srcu metropole u kojem je živio Kovačević. Drugi stan, onaj u Splitu, nalazi se u zgradi koju je kao suinvestitor izgradila tvrtka u vlasništvu još jednog HNS-ovca - Ivana Vrdoljaka. Odmah po objavi te informacije Vrdoljak je poručio da "Dragan sigurno nema stan u vlasništvu u toj zgradi". 

Janaf kao bankomat


Kada je prvi put uhićen, Kovačevića se teretilo za primanje mita od poduzetnika Kreše Peteka. Kava s Kovačevićem tog je poduzetnika iz Ivanić Grada stajala gotovo dva milijuna kuna. Pet posto od namještenog posla s Janafom vrijednog oko 40 milijuna kuna. Novac koji je donio u vrećici s logom banke Petek mu je predao u prostorima takozvanog Kluba u Slovenskoj 9, jednoj od brojnih, u imovinskoj kartici nepoznatih zagrebačkih adresa Dragana Kovačevića, ali i - kako se doznalo - okupljalištu političke i društvene elite. 


Moć i pozicija koji su mu omogućili vlasništvo nad Klubom, osam stanova, klijet s bazenom u Zagorju i velebnu grobnicu u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju, za koje je javnost doznala tek nakon uhićenja, dio su mozaika još jedne hrvatske priče o usponu i padu.


Janaf mu je, ako je vjerovati istrazi i osnovnim matematičkim vještinama, služio kao bankomat, no ta je monopolistička tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, kaže, narasla njegovom zaslugom.


- Ja bih se na glavu iz aviona bacio da sam nekome ukrao lipicu, poručio je Kovačević. 


- U Hrvatskoj će vam sve oprostiti osim uspjeha.


Više pogledajte u prilogu iz HTV-ove emisije Labirint:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!