Ono što se '91. događalo u Vukovaru, sada se ponavlja u Mariupolju

07.04.2022.

23:22

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT/IMS

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS/Alexander Ermochenko

Brojne su sličnosti rata u Ukrajini s Domovinskim ratom u kojem je Hrvatska izborila neovisnost i slobodu. O tome se večeras razgovaralo na Konferenciji Hrvatska 1991.- Ukrajina 2022..


Sličnost je stravična. Biser na Dunavu krvario je prije 31 godinu kao grad na Azovskom moru danas.

- Grad koji je sad pretvoren u pakao, grad koji je pretvoren u pepeo, kazao je Vasilij Kirilič, veleposlanik Ukrajine u RH.

Damir Poljaković branio je Vukovar 91., Yevhen Stepanenko Doneck 2014. Obojica su bili ranjeni. Njihove sudbine su iste, baš kao i njihove riječi.

- Kad znaš da su ti iza u podrumu žena, dijete i roditelji, tvoj grad, tvoja ulica, tvoj kombinat, tvoj nogometni klub, onda odnekud dođe snaga i bilo je ili mi ili oni - nema druge, kaže Damir Poljaković, vukovarski branitelj.

- Imamo snagu zbog toga što branimo vlastitu zemlju i vlastitu djecu. To nije za nas pitanje braniti ili ne braniti, ovaj rat je krenuo na stranu ili mi ili oni, kaže Yehven Stephanenko, ukrajinski branitelj.

Profesor Robert Barić sličnost između dva rata vidi i u stanju na terenu.

- Kao i u slučaju Vukovara kada smo dobili vremena da se pripremimo za obranu, isto tako ova izvrsna obrana ukrajinskih snaga i ruska nespremnost su im stvorili vremena ne samo da prežive, nego na kraju i prisile Ruse na napuštanje kompletnog sjevernog bojišta, rekao je Robert Barić, vojni stručnjak.

Kao nekada hrvatskim, danas bi riječi Siniše Glavaševića odzvanjale ukrajinskim gradovima: Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!