19:32 / 16.04.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Andrej Rašljanin

"Naša volja naša je snaga"

Andrej Rašljanin o ukrajinskim izbjeglicama u Slovačkoj

Andrej Rašljanin o ukrajinskim izbjeglicama u Slovačkoj

Foto: HTV/IMS / HRT

S ratnim razaranjima u Ukrajini nastavlja se i humanitarna kriza. Broj izbjeglica prešao je 4,8 milijuna. U Poljskoj je najviše, trenutačno gotovo 2,8 milijuna raseljenih Ukrajinaca, u Rumunjskoj oko 733 tisuće, Mađarskoj 455 tisuća. Broj izbjeglica raste i u Slovačkoj, gdje ih je 332 707. Iz Stare Lubovne, HTV-ov reporter Andrej Rašljanin izvijestio je o tome kako se izbjegli Ukrajinci snalaze u slovačkoj regiji Prešov.

- Razgovarali smo danas s nekima od Ukrajinaca koji su ovdje u Prešovu našli privremeni smještaj. Kažu da su se dobro snašli, da su dobili sve što su mogli dobiti, ali i sve što su htjeli dobiti. Neki su uz smještaj i hranu, koje su vrlo brzo dobili, našli i novi posao, a neki rade na daljinu. Kažu da su im Slovaci zaista izašli ususret i sve im osigurali, iako nedostaje im njihova domovina i teško im je gledati što se događa u Ukrajini, kazao je Andrej Rašljanin za Dnevnik HTV-a. 


Ekipa HTV-a trenutačno se nalazi u malom gradiću Stara Lubovna, a taj gradić i općine oko njega zanimljivi su jer je HTV-ova ekipa do izbjeglica iz Ukrajine ondje došla s pomoću rusinske nacionalne manjine. Rusini su pretežito grkokatoličke vjeroispovijesti, Ukrajinci pravoslavne, dok su Slovaci rimokatoličke vjeroispovijesti. 


- Svi su se oni skupa pripremali za veliki kršćanski blagdan Uskrs, poštujući slovačke narodne običaje, kako bi barem na kratko skrenuli svoje misli sa svega onoga ružnog što se događa u Ukrajini, istaknuo je Rašljanin. 


 - Prijepodne bili smo u samom gradu Prešovu, najvećem gradu ove regije, gdje smo razgovarali s majkom i sinom iz Mikolajiva, najavio je Rašljanin prilog o životu Ukrajinaca koji su privremeni dom našli u Slovačkoj. 

Maksim na studiju, a njegova majka u izbjeglištvu prate vijesti iz rodnog Mikolajiva. On u Prešovu volontira, a ona iz smještaja u studentskom domu učenicima predaje engleski putem interneta.


- Ne spavam dobro jer su ondje moj muž, sestra i nećaci. Suprug ne sudjeluje u ratu kao vojnik. On je poljoprivrednik i trudi se sačuvati nešto da ljudi ne budu gladni, ispričala je Alla Sinieruk iz Mikolajiva.

- Optimističan sam. Takvi su Ukrajinci, optimistični u svakoj situaciji. Vidite na društvenim mrežama da neki i plešu u ratu. Naša volja naša je snaga, nadovezuje se njezin sin Maksim Sineiruk.


A ako im snage i ponestane, tu su Slovaci. U općini Litmanova smješteno je 39 Ukrajinaca.


- Osigurali smo im doručak, ručak i večeru. Pružamo im smještaj, pomogli smo u nabavi higijenskih potrepština i odjeće. Planiramo neke aktivnosti u slobodno vrijeme kako bi im dan protekao u što boljem ozračju, kaže Nataša Hlinikova, načelnica općine Litmanova.


Mir je u Slovačkoj pronašla i Natali iz Harkiva.


- Sada nam više nije tako strašno, jer ovdje ne čujemo eksplozije, rakete, avione, tenkove. Ne moramo slušati sve te napade, ovdje je mirno. U Harkivu sam zbog tih zvukova prestala jesti, kaže Natali Sanina.


U obližnjoj školi u Jarabini nastavu polazi 11-ero djece iz Ukrajine.


- Pronašli su prijatelje, vani igraju nogomet. Neka su ukrajinska djeca umjetnički nadarena, vrlo rado slikaju, tako da nam svako toliko nacrtaju nešto lijepo. Lijepo i pjevaju, rekla je Žaneta Štefanikova, ravnateljica Osnovne škole Jarabina.


Pjevat će i sutra, na Uskrs, u inat ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!