19:35 / 16.04.2022.

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

"Ruska vojska u Donbas dovlači teško naoružanje, ključna bitka kad prestanu kiše"

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: HTV / HRT

Jutros je u Lavovu mirno i kišovito, ali sirene za uzbunu oglasile su se oko 5 sati. Zanimljivo je da rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo nikakve napade u lavovskoj oblasti, dok je ukrajinsko ministarstvo izvijestilo da je srušilo 4 ruske rakete u toj oblasti. To bi moglo značiti da je Ukrajina dobila nove sustave protuzračne obrane, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Miro Aščić.

- To ne bi trebalo čuditi jer Lavov se nalazi samo 80-ak kilometara od poljske granice, a upravo ovim pravcima dolazi najviše zapadnog oružja u Ukrajinu. Njega je posljednjih dana sve više u Ukrajini, a najavljene su i nove pošiljke teškoga naoružanja zbog čega je Moskva sve više nervozna i najavljuje da će raketirati te vojne konvoje, rekao je Aščić.

- Danas smo ovdje u Lavovu vidjeli britanske vojne instruktore koji podučavaju ukrajinske vojnike rukovanju britanskim oružjem koje je London poslao Ukrajini u velikim količinama, dodao je.

- Rekao bih kako je druga faza rata počela kada su u Moskvi shvatili kako se njihova specijalna vojna operacija, kako su je nazvali, pretvorila u pravi rat i da sa snagama koje su poslali u Ukrajinu i zajedno sa separatističkim postrojbama, zbog iznimnog otpora ukrajinske vojske, ne mogu pobijediti u Ukrajini. Zato je vjerojatno ruska vojska i povukla svoje snage sa sjevera zemlje i njih je grupirala u Donbas, a istodobno gotovo svakodnevnim teškim raketnim napadima uništava ukrajinsku vojnu i civilnu infrastrukturu kako bi paralizirala ukrajinsku vojsku, javlja Aščić.

- Istodobno, ukrajinska vojska, njezini položaji u Donbasu, svakodnevno su izloženi teškom bombardiranju ruske vojske. Ruska vojska u Donbas i dalje dovlači teška naoružanja, dovlači pojačanja, sprema se i ukrajinska vojska i po svemu sudeći čini se da su obje vojske spremne za tu odlučujuću bitku koja bi mogla odrediti ishod rata. Prema nekim informacijama ona bi mogla početi kada prestanu kiše, a ceste postanu ponovno pogodne za ratovanje, završio je svoje javljanje Miro Aščić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!