Berba začinske paprike

29.08.2022.

07:00

Autor: Renata Waldman/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Berba začinske paprike

Berba začinske paprike

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ranije nego inače u Baranji je počela berba začinske paprike. Zbog loših vremenskih uvjeta koji su pratili njezin uzgoj bit će je manje, ali na sreću, dobre je kvalitete. Zbog rasta troškova proizvodnje i začinska će paprika osjetno poskupjeti. Očekuje se cijena po kilogramu i do 180 kuna.

Malo selo za veliku proizvodnju paprike - Lug. Ondje već stoljećima od nje - žive mnogi.

- Jako je teško doći do dobre začinske paprike i trebate jako puno truda i sve radite skoro ručno, rekla je Žužana Jožef, Lug.

Pa je na baranjskim poljima živo. Dobrodošla je svaka ruka.

- Prije nisu tako velike vrućine bile, ali da se izdržati, jake smo mi, ističe Štefanija Šimegi, Lug.

Ali ove godine paprika nije. Suša je smanjila urod. Da nema natapanja, ne bi ga ni bilo.

- Uroda ima, ali neće biti kao prošle godine jedino kvaliteta je dobra. Paprika je kvalitetna, mesnata, puna sjemena. Tako da će ipak, nadam se, kupci biti zadovoljni, rekao je Borivoje Stojanović, Lug.

Jedino što će joj cijena porasti. No, pravi će je ljubitelji zasigurno i dalje kupovati.

- Ako sad uspijem prodat po 180 kuna onda možda imam 70 kuna po kilogramu, ali to ne računam svoj posao, rekla je Katica Stojanović, Lug.

- Sve je otišlo gore i repromaterijal, ali sve. A sad možda duplo više smo navodnjavali nego inače da bi uspjela, dodala je Žužana Jožef.

A koliko je to važno, znaju oni koji su prepoznali kvalitetu ovog proizvoda. Bez obzira na to je li riječ o slatkoj ili ljutoj paprici, bez njih nema vrhunskih specijaliteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!