Domaći građevinari čekaju obnovu

28.03.2021.

19:37

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HTV

Građevinski radnici

Građevinski radnici

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Razmjeri štete od potresa u metropoli, a zatim i na Banovini iznimno su veliki. U Zagrebu i okolici procijenjena je na 86 milijardi kuna, na Banovini na 41,6 milijardi - što je ukupno oko 128 milijardi kuna. U obnovi će veliku ulogu imati domaći građevinski sektor u kojem kažu da se ne boje strane konkurencije te da im je najveći problem radna snaga, po koju moraju ići čak na Daleki istok.

Zlatko Prosinečki, predsjednik Ceha graditeljstva pri Hrvatskoj obrtničkoj komori oslanja se na lokalne radnike. Ponosan je na kolege koji za kvalitetu radova jamče položenim majstorskim ispitom pa ne trebaju zapošljavati ovlaštene inženjere.


- Pokušavam radit' s našim ljudima koje imamo na tržištu, snalazim se kol'ko mogu, a toliko i posla radim koliko imam kapaciteta za napraviti, kaže. 


Računa na obnovu manje oštećenih kuća i zgrada. Udruži li se nekoliko obrtnika, mogu se natjecati, kaže, i za veće poslove, dok će najsloženije objekte obnavljati i graditi najveće tvrtke. Za njih radnika nema dovoljno, čak ni u susjednim zemljama.


Galerija
Zlatko Prosinečki, predsjednik Ceha graditeljstva pri HOK-u, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Građevinski radnik, obnova u Zagrebu, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zlatko Sirovec, predsjednik Uprave Tehnike kaže da potraga za radnicima obično krene od Bangladeša, Nepala, Filipina.


- Mi konkretno, Tehnika, imamo Ukrajince, imamo 49 Ukrajinaca i još nam ih dolazi, rekao je. 


Promijenjenim Zakonom o strancima uvoz radne snage u Hrvatsku je olakšan, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.


- Ja vjerujem da će do kraja ove godine i iduću godinu nama sigurno nedostajati negdje oko 20 tisuća radnika na godini, a kako bude obnova kontinuirano dalje išla, to će biti sve više i više, izjavila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Galerija
Mirjana Čagalj potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Zlatko Sirovec, predsjednik Uprave Tehnike , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTRadnici na gradilištu , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U obnovi će sudjelovati i strane kompanije, ali u domaćim tvrtkama nisu pretjerano zabrinuti.


- Mislim da njima neće biti profitabilno doći na naše tržište i platiti raznorazna terenska i veća davanja. Ovo je ipak naš teren i ovdje se ipak najbolje snalazimo mi, izjavio je predsjednik Uprave Tehnike.


Posla će biti dovoljno za strane i domaće, za velike i male. Najvažnije je da bude dovoljno novca, pa će sve ići lakše i brže. Da bude kvalitetno i propisno izgrađeno, jer samo tako može biti i u potresima - sigurno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!