I jaja sve skuplja

04.11.2022.

20:48

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Jaja sve skuplja

Jaja sve skuplja

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata, poskupjela su i jaja. I to za čak 50%. Nažalost, rast cijene ne prati troškove proizvodnje pa se očekuje da će jaja biti još skuplja. No, zbog povećane potrošnje, ali i gašenja nekih farmi, moglo bi biti i nestašice.

Na najboljoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja.

- Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

Da bi koke kvalitetno nesle, valja ih dobro hraniti. A upravo je hrana u godinu i pol poskupjela više od 80%. Pa su porasle i cijene jaja.

Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali od toga ćemo svi imati štete, ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

S velikim se povećanjem troškova proizvodnje teško nose i mali proizvođači. Neki su već i odustali. Damir Sovar se ne da.

- Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije, kaže.

Skuplja su i na osječkoj tržnici. Unatoč višim cijenama, prodaja ide dobro. Jer kupci traže domaća jaja.

- Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno mi se s tim ne možemo pokrivati, kaže Jelica Jurković.

Pa strahuje da neće još dugo moći imati ovu cijenu.

Još samo prije nekoliko mjeseci jaje se moglo kupiti za kunu. A i sve ih je manje. Nekad jeftina hrana tako bi mnogima mogla postati luksuz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!