Kaos u trgovinama: neki povukli, neki ograničili kupnju

12.09.2022.

19:47

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/P.F./HRT

Kupovina namirnica

Kupovina namirnica

Foto: Dnevnik / HRT

Vladina mjera ograničavanja cijena osnovnih prehrambenih namirnica uzrokovala je veliku zbunjenost i među kupcima i među trgovcima. Naime, dio trgovaca, pogotovo manjih, uklonio je upravo te proizvode s polica, a neki su ograničili koliko se komada može kupiti. Potrošači se ljute, no trgovci kažu da prodajom robe ispod nabavne cijene riskiraju goleme kazne pa od Vlade očekuju detaljnije upute o provođenju najnovije odluke o kontroli cijena. 

Za Vinkovačke jeseni moglo bi biti manje kolača, a ni rakiju neće biti lako ispeći jer u nekim trgovinama količina šećera ograničena je na dva kilograma.

- Za Vinkovačke jeseni, kupit ću gotov keks, neću ni peći kolače kad nema šećera, rekla je jedna Vinkovčanka.

- Zato što su neki uzimali po 100, 200 kilograma šećera, preprodavali su u svojim trgovinama, za rakiju i za raznorazne pekmeze su uzimali, zato je to tako, smatra druga.

- Kažu dvije kile, pa onda moraš u pet trgovina po dva kilograma, požalio se jedan Vinkovčanin.

Iz trgovine koja je ograničila prodaju šećera odgovaraju da u prodaji i dalje imaju sve proizvode.

- Radimo na osiguravanju kontinuirane opskrbe kako bismo kupcima osigurali njihovu dostupnost. Moramo istaknuti da je ovom odlukom prodajna cijena dijela proizvoda ograničena na nižu od nabavne cijene, što nam uzrokuje izravne gubitke u poslovanju, navode iz BOSO-a.

Voditeljica male trgovine u međimurskom Mirkovcu nije prodavala pojedinu robu kako ne bi kršila Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, prodajući robu ispod nabavne cijene.

- Mi nismo ništa maknuli i nije da mi te proizvode više nećemo i ne želimo prodavati. Mi samo želimo naći rješenje i odgovor Vlade kako da snizimo cijene, a da nismo u prekršaju, objasnila je voditeljica trgovine Magdalena Kralj Kos.

U velikim trgovačkim lancima ograničenja prodaje nema.

- Odluku Vlade primijenili smo u potpunosti u svim našim prodavaonicama, a ograničenja kupnje pojedinih artikala nema niti ih u ovom trenutku razmatramo, priopćili su iz Konzuma.

U udruzi trgovine čekaju daljnja objašnjenja iz Vlade.

- Trebali bi se na neki način staviti van snage te odredbe koje sankcioniraju trgovca koji prodaje po nižoj cijeni od nabavne, istaknuo je Mirko Budimir, potpredsjednik Udruge trgovine u HUP-u.

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da Zakon o trgovini već predviđa i izuzetke za nepoštenu trgovačku praksu.

Člankom 64. stavkom 2. Zakona o trgovini propisano je da se nepoštenim trgovanjem ne podrazumijeva prodaja robe ispod njezine nabavne cijene s PDV-om ako se, među ostalim, radi i o drugim razlozima kojima trgovac ne čini radnje kojima se sprječava, ograničava ili narušava tržišno natjecanje, podsjećaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Budući da je Vlada donijela Odluku o izravnim mjerama kontrole cijena koje su se trgovci dužni pridržavati, jasno je, poručuju iz Ministarstva, da u ovoj situaciji nije riječ o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Ograničavanje cijena nije dobro, ali razumijemo namjeru Vlade 

- Mi razumijemo namjeru Vlade da ograničavanjem cijena ovih 9 proizvoda utječe na smanjivanje cjenovnog udara na građane. S druge strane, znamo da su trgovci primijenili Vladinu odluku i ograničili cijene tih proizvoda. Mjera je provedena u dogovoru trgovaca i proizvođača. Mi smatramo da bilo kakvo ograničavanje cijena nije dobro, ali razumijemo Vladinu namjeru, rekla je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a u Dnevniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!