07:00 / 20.04.2021.

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Ivica Grudiček

Krumpir u Beličkom kraju stoji u skladištima i podrumima jer kupaca nema

Krumpir u skladištima

Krumpir u skladištima

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Međimurski proizvođači krumpira nezadovoljni su trenutačnom otkupnom cijenom, skladišta su im puna, a razni prekupci krumpir kupuju za sitniš - kažu. Zbog zabrane korištenja sredstva protiv klijavosti primoreni su graditi skladišta i hladnjače. U tome im pomaže resorno Ministarstvo.

Belički je kraj u Hrvatskoj i svijetu - poznat po krumpiru. No, posljednjih mjeseci, žale se proizvođači, krumpir stoji u skladištima i podrumima jer kupaca nema.

- Nama je ova godina teška. Poklopile su nam se teške stvari, od korone, a i idealna je godina bila za proizvodnju krumpira, hiperprodukcija i kad je bilo sve idealno došla je korona - pala je prodaja i dosta se poznaje, rekao je Miroslav Janušić, Belica.

Da bi koliko toliko proizvodnja bila isplativa kilogram krumpira u rinfuzi bi trebao imati cijenu od kune i dvadeset lipa po kilogramu.

- Sad cijena govorim o rinfuznom pakiranju je 50 lipa što je jako niska cijena, tu cijenu ni ne pamtim, znala je prije biti prije desetak godina 70, 80 lipa što je jako nisko, dodaje Janušić.

Loša prodaja, niska cijena, a uz to i zabrana sredstava protiv klijavosti na bazi klorprofama, primorale su Međimurce u goleme investicije - hladnjača i skladišta.

- Skladišta su praktično pred izgradnjom već se zna i cijeli kostur, ističe Damir Mesarić, Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Ovih je dana u Ministarstvu poljoprivrede uručeno pet ugovora o sufinanciranju gradnje skladišta za krumpir vrijedne gotovo 12 milijuna kuna.

- Moramo reći da u manje u 90 dana Agencija za plaćanja u poljoprivredi izdala je prve odluke, a nakon toga i ugovore što je vrlo brzo i efikasno, što znači da se držimo svega što smo dogovorili kako bi na vrijeme riješili vaš problem, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

- Napravili smo jedan veliki korak prema naprijed i to za nas znači jačanje tržišne pozicije i možemo postići kvalitetniji proizvod, ističe Ksenija Tkalčec, Belica.

Uz naravno veću cijenu tog proizvoda koja je trenutačno za poljoprivrednike - neisplativa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!