Milanović i Pahor u Ljubljani i Zagrebu otkrili spomenike Gaju i Prešernu

18.10.2021.

11:01

Autor: Ivica Grudiček/Vijesti u 17/IMS/V.G./M.Š./HRT

Milanović i Pahor

Milanović i Pahor

Foto: HTV / HRT

U Ljubljani je otkriven spomenik vođi Hrvatskog narodnog preporoda Ljudevitu Gaju, a u Zagrebu spomenik autoru slovenske himne Francu Prešernu. Na obje svečanosti sudjelovali su predsjednici Hrvatske i Slovenije - Zoran Milanović i Borut Pahor. Otkrivanje spomenika potvrdilo je odlične bilateralne odnose dviju zemalja.

Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- Ovo je veliki dan za Hrvatsku i Sloveniju i jačanje međusobnih odnosa. Zato danas u ovoj zelenoj aleji pridružujemo spomenik velikog Franca Prešerna, rekao je u prigodnom govoru gradonačelnik.

Govor je održao i predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da je ovo lijep dan. 

- Hrvatsko-slovenski odnosi su sve ljepša i ljepša priča, kazao je u kratkom govoru.

U Ljubljani otkrili spomenik Ljudevitu Gaju

Predsjednik Zoran Milanović boravio je u Ljubljani gdje je zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom otkrio spomenik hrvatskom političaru, jezikoslovcu, ideologu, novinaru i književniku Ljudevitu Gaju. Spomenik je smješten u Sjevernom gradskom parku.

Otkrivanje spomenika još je jedna potvrda dobrih bilateralne suradnje.

Prešeren je umro u Kranju 8. veljače 1849. godine u siromaštvu, boreći se s alkoholom, no danas njegovo ime nosi glavni ljubljanski trg, a dan njegove smrti u Sloveniji se obilježava kao središnji državni kulturni praznik. 

- U ovom trenutku velikih podjela, ovo je iznimna gesta dobrosusjedstva i slavljenja toga što imamo različite tradicije, različite kulture, a svejedno znamo živjeti pod zajedničkim krovom, u istom domu i podržavati iste vrijednosti koje su važne za suživot, toleranciju i napredak, rekao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

- O dobrim odnosima Hrvatske i Slovenije ne govorimo toliko, jer je to činjenica. Boljeg susjeda od Slovenije nemamo. Znam da to možda nije baš pretjerano državnički od mene reći. Ali živimo u realnom svijetu, imamo realnu sliku i bio bih sretan kada bi sa svim susjedima Hrvatska imala odnose kao sa Slovenijom: razumne, s dosta emocija, ali ne previše, s manje-više riješenim svim ključnim pitanjima i sa sviješću da se jedino razgovorom mogu rješavati problemi. Imamo sve manje problema, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!