Službeno počelo izmuljivanje Trakošćanskog jezera

29.11.2021.

11:35

Autor: Ivica Grudiček/HRT/V.G.

Trakošćansko jezero

Trakošćansko jezero

Foto: Ivan Klinec / HRT

U ožujku je potpisan Ugovor za izmuljenje, a danas je konačno počela sanacija Trakošćanskog jezera. Ovo je treći dan što se voda ispušta i već je razina spuštena za jedan metar, rekao je direktor Hrvatskih voda Varaždin Danijel Bunić. 

Za koji dan počinje izlovljivanje ribe, pretpostavlja se da se u jezeru nalazi desetak tona ribljeg fonda. Dio ribe će se odstraniti a dio premjestiti u obližnje bajere. U proljeće počinje samo izmuljivanje koje bi trebalo završiti u zimi 2022.godine.

Podsjetimo, grofovi Drašković su ovo umjetno jezero napravili sredinom 19.stoljeća, tada su lokalni seljaci vadili mulj i deponirali ga na obližnja polja. No posljednjih 60 godina jezero se nije čistilo i pretvorilo se u močvaru.

Dubina mu je nekih 5 metara a zbog mulja na nekim je mjestima dubina manja od metra. Ako se ovo čišćenje ne obavi - riba bi uginula, a prepoznatljivi prirodni i kulturni biser Hrvatskog zagorja bi bio nepovratno devastiran.

Vrijednost radova je petnaestak milijuna kuna.

Galerija
Trakošćansko jezero, Foto: Ivan Klinec/HRT
Trakošćansko jezero, Foto: Ivan Klinec/HRTTrakošćansko jezero, Foto: Ivan Klinec/HRTTrakošćansko jezero, Foto: Ivan Klinec /HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!