Ptičja gripa na više lokacija: "Nema panike, ali oprez i kontrola nužni"

19:44 / 07.12.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Igor Ahmetović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Strah od ptičje gripe

Strah od ptičje gripe

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj proteklih je tjedana detektirana visoko patogena influenca ptica. Kako bi se spriječilo širenje, Ministarstvo poljoprivrede poziva na poštovanje strogih preventivnih mjera te obvezno držanje peradi u zatvorenom.

Tijekom zime 2017. naši su poljoprivrednici svoju perad zbog pojave ptičje gripe morali držati zatvorenu.

Slike koje su tada dolazile iz Križnice i okolice Zagreba prestrašile su proizvođače no nažalost - ponavljaju se i danas. Visoko patogena influenca ptica pojavila se u Sisačko - moslavačkoj, Splitsko dalmatinskoj i Međimurskoj županiji.

Ptičja je gripa nedavno je potvrđena kod uginulog labuda na Dravi u Međimurju. Odmah su provedene stroge biosigurnosne mjere da ne bi došlo do doticaja domaće peradi s divljim pticama.

Obiteljska gospodarstva ništa ne prepuštaju slučaju. Orehovčevi na šest farmi imaju stotinjak tisuća peradi - odmah su sve zatvorili, uz strogu kontrolu.

- Mi već unatrag tri tjedna do mjesec dana svu perad koju smo držali vani na otvorenom, zatvorili smo u objekte i oni nemaju pristup vanjskoj ispaši, kaže Juraj Orehovec, Veliki Bukovec.

No u naselju Staro Pračno u Sisačko moslavačkoj županiji perad je usmrćena, sve da se zaustavi širenje virusa. Stoga ne čudi zabrinutost proizvođača. Proboj virusa u farme bio bi za njih - fatalan.

- Po zakonu se suzbija jedino klanjem peradi, nema liječenja, vrlo se lako širi s gospodarstva na gospodarstvo i uzrokuje velike štete, rekao je Boris Galinec, veterinar.

Iz ministarstva poljoprivrede kažu da panike nema, ali oprez i kontrole su nužni.

- Stroge su mjere kontrole na ugroženom području, najprije u krugu od tri kilometara, zatim i na dodatnom od 10 kilometara, kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se vrše, rekla je  Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Srećom, za sada novih utvrđenih slučajeva ptičje gripe kod peradi nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!