Kušanje najljućih čili papričica, samo za najhrabrije

07.11.2021.

12:57

Autor: Ivica Grudiček/Plodovi zemlje/HRT

Kušanje najljućih čili papričica

Kušanje najljućih čili papričica

Foto: HRT / HTV

Obitelj Preložnjak iz Nedelišća - osim što obilazi sajmove i festivale - otvorila je nedavno vrata svojih plastenika. I to samo za najhrabrije posjetitelje. Samo najodvažniji su, naime, mogli kušati neke od najljućih čili papričica na svijetu.

Na ulazu u plastenik obitelji Preložnjak bi trebalo pisati - kušanje na vlastitu odgovornost. Uspijevaju tu, u srcu Međimurja - najljuće papričice na svijetu.

- Na OPG-u uzgajamo 17 vrsta papričica - od meduze, 'bishops bella' koji imaju negdje do 1000 skovila, pa do 'caroline reaper' koja ima izmjereno 2.2 milijuna skovila, kaže Saša Preložnjak.

Voli i gazda Christian Carolinu ali nekako je najponosniji na Chaparitu. Osim što je ljuta - iznimno je skupa - oko 500 kuna po kilogramu. Sijali su je prvi put i imaju 700 do 800 papričica po grmu.

Kao i sve velike ideje i ova se rodila sasvim slučajno u jednom ugostiteljskom objektu. Prijatelj im je u lokalu dao da kušaju suhi 'habanero'. Bojali su se, kaže Christian - kao da je atomska bomba.

I tako su krenuli - sadnica po sadnica i danas su jedni od većih uzgajivača ljutih papričica sjeverne Hrvatske. Od umaka do zimnica, svoje proizvode Preložnjaki nude na raznim festivalima i sajmovima. Ovih pak su dana organizirali kušanje - na njihovom dvorištu.

A dok su jedni s pristojne udaljenosti dijelili savjete, jedan kušač komentira: "Zna čovek, jedino mu bu vrag zutra kad bu na zahod išel". Drugi su ipak kušali samo one blaže papričice - zlu ne trebalo.

Tomislav Horvat - Picek došao je do sredine papričice, a za ove malo jače, kaže - treba biti hrabar. Hranilović Stjepan pak spada ipak u one odvažnije. "Ja sam išel laganim redom od slabijeg prema jačemu, halapeno sam probal - lagano je, nije preveč ljuto. Ja morem, a ove druge Carolina i to - budemo vidli. Morete me posle snimati kak se znojim, smije se.

Iako su kraljicu ljutine Carolinu Reaper mnogi izbjegli Zvonimir Horvat se ipak - dobro oznojio. Ljutini unatoč -za hitne medicinske intervencije - nije bilo potrebe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!