Trakošćansko jezero postaje nalik na močvaru, počela je sanacija

02.12.2021.

11:52

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik HTV/B.V./D.S.

Premještanje ribljeg fonda

Premještanje ribljeg fonda

Foto: Ivan Klinec / HRT

Jutros je konačno počelo dugo najavljivano premještanje ribljeg fonda iz Trakošćanskog jezera. Nakon što je razina jezera spuštena ribe se skupljaju mrežama i prebacuju u obližnje umjetno jezero rekli su nam iz ŠRK Trakošćan Bednja koje i nadgleda vađenje.

Galerija
Premještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRT
Premještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRTPremještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRTPremještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRTPremještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRTPremještanje ribljeg fonda, Foto: Ivan Klinec/HRT

Sam postupak provodi tvrtka Ribnjak 1961. Siščani iz Čazme a procjenjuje se da će do nedjelje biti premješteno oko 10 tona riba, najviše šarana, štuke, soma...


Nakon što je razina jezera spuštena za tri metra uvjeti su jutros idealni za premještanje. Nakon što se ribe premjeste i jezero isuši na proljeće počinje i konačan postupak izmuljivanja koje će raditi Hrvatske vode u projektu vrijednom 15 milijuna kuna.

Do zime 2022. posao bi trebao biti završen a u proljeće 2023. jezero bi ljepše i bistrije. Podsjetimo danas je ono puno mulja i prijetila je opasnost da se biser Hrvatskog zagorja pretvori u močvaru.


- Posla je puno, jer ovo nije klasičan ribnjak, mnogo je panjeva u jezeru pa mreža zapinje kod povlačenja, no nadamo se da će do kraja tjedna, odnosno u iduća tri do četiri dana izlov ribe biti gotov, rekao je Velimir Sekol iz ŠRK Trakošćan Bednja.


U jezeru ima soma, amura, smuđa i sitne ribe. Danijel Frigula iz ŠRK Trakošćan - Bednja kaže kako vađenje ribe neće biti lako. Bit će štete, riba će ostati u mulju i neće se moći fizički do nje, kaže.

No ipak, dodaje Velimir Sekol, šteta će biti minimalna. Riba će biti zbrinuta u osam ribnjaka ŠRK-a Trakošćan - Bednja. Dok će autohtona riba završiti u obližnjim ribnjacima, ona invazivna bit će zbrinuta u Agroproteinki.

- Važno je spomenuti da će se voditi računa da bude što manje uginuća tijekom izlova a i sukladno zakonu dužni smo pozvati inspekciju. Ona će biti tu čitavo vrijeme izlova, kaže Dragutin Vincek iz Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije.

Nakon premještanja, kad nam dođu topliji dani, počinje zahtjevan posao iskapanja mulja.

Na proljeće će se to osušiti i napravit će se, najavljuje Danijel Bunić iz Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu - procijevni kanali a u svibnju i lipnju će se mehanizacijom tovariti prosušeni sediment.

Iako je prvotno planirano da će sve biti sanirano do proljeća 2022. - radovi će biti dovršeni na proljeće 2023. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!