16:53 / 16.10.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Potrošački kod/HTV/IMS

Ugostitelji traže legalizaciju "bakšiša"

Prema prijedlogu regulirale bi se samo napojnice plaćene putem kartica, dok bi plaćanje gotovinom i dalje bilo teško dokazivo.

Prema prijedlogu regulirale bi se samo napojnice plaćene putem kartica, dok bi plaćanje gotovinom i dalje bilo teško dokazivo.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kako se od države do države razlikuje kultura plaćanja, tako se i razlikuje običaj ostavljanja napojnica. Dok jedni imaju već na računu ukalkuliranu vrijednost pružene usluge, drugi, poput SAD-a, očekuju napojnicu za pruženu uslugu. Kod nas taj segment nije reguliran pa ugostitelji traže da se napojnice legaliziraju.

Napojnica, bakšiš, tringelt - dio je novca koji ostavljate najčešće u uslužnim djelatnostima kada ste zadovoljni pruženom uslugom. Štefica Čurila Kudelić desetljećima radi kao frizerka. Napojnica joj dobro dođe kao džeparac, kaže.

- Napojnice dobivamo kad je klijent zadovoljan uslugom, ali često dobivamo i za smijeh, kad smo nekome uljepšali dan, ili kad smo ga samo poslušali, kad smo imali neke probleme, i za to daju napojnice jer se osjećaju ugodno u našem ambijentu, kaže za emisiju Potrošački kod.

Ipak, napojnice se kod nas najčešće ostavljaju u restoranima i kafićima.

- Ljudi ostavljaju minimalno. Najviše se zaokružuju računi, ako je račun od 19 kuna, zaokruži se na 20. Ako su zadovoljni ostave napojnicu, ako nisu - ne ostave ili jednostavno nemaju da bi mogli ostaviti, kaže Marijan Tači, vlasnik kafića.

Da bi svi ravnomjerno imali koristi od napojnice, u njegovu kafiću imaju zajedničku kasicu iz koje na kraju dana dijele prikupljeno.

- Mi zasluženu napojnicu ostavljamo našem osoblju da oni međusobno podijele, da se nagrade za tu uslugu koju su pružili, kaže Tači.

Napojnice se ne tretiraju posvuda jednako. U Francuskoj je 15% servisa automatski obračunato na računima, a novac ide vlasniku, ne konobaru. U SAD-u je pak drukčija priča jer osoblje prima minimalnu plaću, a ostalo treba sam zaraditi putem napojnice. U Singapuru pak ih je - nekulturno ostavljati. Hrvatska ide u postupak regulacije.

- Naše udruženje gospodarskih djelatnosti je Ministarstvu gospodarstvaa, odnosno Poreznoj upravi dalo prijedlog koji ide za time, a pogotovo kad se napojnice plaćaju karticom, da bi napojnica do 10 posto bila neoporeziva, i to bi išlo djelatniku konkretno, a sve što bi išlo preko toga onda bi se oporezivalo, objašnjava za Potrošački kod Dragutin Gložinić iz HGK (Županijska komora Varaždin).

No riječ je o prijedlogu koji Porezna uprava tek treba razmotriti jer je pitanje napojnica još svojevrsna neregulirana siva zona.

Na pitanje smatra li da bi to bilo u redu da se uvede ili bi bilo previše konfuzno, vlasnik kafića Tači kaže:

- Mislim da bi to bilo previše komplicirano s našom birokracijom, morali bi nove usluge otvarati i računati, pa onda još i naplata PDV-a. Mislim da bi bio problem.

Prema prijedlogu regulirale bi se samo napojnice plaćene putem kartica, dok bi plaćanje gotovinom i dalje bilo teško dokazivo. No s druge strane, kod nas su napojnice veće od 10 posto iznosa računa - vrlo rijetke.

Intencija je države da oporezuje napojnice veće od 10 posto iznosa računa, no kako smo vidjeli u našoj priči - kod nas na sjeveru one su uistinu skromne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!