Makroekonomski učinci turizma

21.10.2022.

19:46

Autor: Dijana Kovaček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Kako turizam utječe na BDP, inflaciju i zaposlenost?

Kako turizam utječe na BDP, inflaciju i zaposlenost?

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Turizam ima iznimno važnu ulogu te snažan utjecaj na gospodarstvo, ali i društvo u cjelini. I dok je mnogo onih koji vide samo njegove pozitivne strane, sve je više mišljenja da šteta katkad premašuje koristi. Nakon provedenog istraživanja MACROTUR - o makroekonomskim učincima turizma, barem su jasnija znanstvena stajališta o utjecaju na BDP, inflaciju i zaposlenost.

Rat u Ukrajini, inflacija, moguća recesija u Hrvatskoj, Europi i svijetu... Sve su to okolnosti u kojima će turizam, pokazalo je istraživanje - pomoći hrvatskom gospodarstvu.

- Mislim da bi turizam mogao odigrati slamku spasa i mogao bi stabilizirati malo taj ciklus, pogotovo sada ako nastupi ta recesija. Turizam će po ovome što smo mi otkrili djelovat kontraciklički, djelovat će stabilizirajuće, djelovat će kao neki amortizer, rekao je Ivan Kožić, voditelj projekta Macrotour.

Turizam, kaže Kožić, pozitivno utječe na zaposlenost, čak i u vrijeme recesije, jer zaposlenost u turizmu pada manje nego u drugim djelatnostima. S druge pak strane, turizam podiže inflaciju, ali vrlo blago, i bitno manje nego što se to u javnosti misli - zaključak je znanstvenika.

- S obzirom na devizne i ukupne prihode od turizma koje svake godine bilježimo mislim definitivno nam je bolje sa turizmom nego bez njega, međutim to što nam je bolje s turizmom nego bez njega, ne znači da turizam nema i svoje neke negativne strane, istaknuo je Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Zagreb.

A turizam ponajviše negativno utječe na prostor kao naš glavni resurs.

- To nisu hoteli, čak ni privatni smještaj. Mi jako često prodajemo olako naše resurse za gradnju vikendica, za gradnju kuća i stanova za odmor što dugoročno može imati i negativne posljedice, rekao je Neven Ivandić, viši znanstveni suradnik u Institutu za turizam.

U mnogim turističkim gradovima mladi ljudi teško mogu kupiti sve skuplje nekretnine za stanovanje.

- Takva situacija nije usko vezana za turizam, ali jednostavno istiskuje domicilno stanovništvo s tržišta nekretnina i onda stvara dugoročne probleme, rekao je Josip Tica, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Stoga Hrvatskoj svakako treba šira ukupna bilanca, svih ekonomskih, ali i društvenih - pozitivnih i negativnih strana turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!