Najbogatiji Rusi u jednom danu zaradili 14,1 mlrd. dolara

27.03.2022.

20:02

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnki/HRT

Najbogatiji Rusi u jednom danu zaradili 14,1 mlrd. dolara

Najbogatiji Rusi u jednom danu zaradili 14,1 mlrd. dolara

Foto: Dnevnik / HTV

Nakon mjesec dana ponovno je počela raditi Moskovska burza, zatvorena početkom rata zbog strmoglavog pada cijena ruskih dionica. Prvi dan trgovanja zabilježio je rast cijena dionica. Forbes je odmah izračunao da se u jednom danu bogatstvo 20 najimućnijih Rusa povećalo za 14,1 milijardu dolara.

Lideri po bogatstvu, suvlasnici plinske tvrtke Novatek - Leonid Mikelson i Genadij Timočenko primjerice, tako su postali bogatiji u jednom danu za za 4,8 milijardi dolara zbog skoka njihovih dionica od 6%. Zbog rasta cijena nikla skočilo je i bogatstvo dobavljača nikla, Vladimira Potanina - za 1,9 mlrd dolara. Zbog skoka cijena zlata narasla je dionica i imovina Sulejmana Kerimova za 1,25 mlrd dolara.

Prosječne cijene znatno su ispod onih prije rata

Prvi dan trgovanja na Moskovskoj burzi, nakon jednomjesečne blokade, iznenadio je skokom cijena ruskih dionica. Već sljedeći dan zabilježen je pad, u prosjeku za 4 posto. Najviše su pale dionice Aeroflota, Sberbanka, Lukoila... Ali prosječne su cijene znatno ispod onih prije rata.

Ekonomske sankcije Zapada ugrožavaju poslovanje mnogih ruskih kompanija. No u javnosti najglasnije odjeknu zamrzavanja imovine najbogatijih.

- Ruski oligarsi već osjećaju posljedice naših sankcija. Zamrznuli smo gotovo 800 milijuna eura vrijednu imovinu ruskih oligarha, poručio je glasnogovornik Vlade Francuske Gabriel Attal.

Uglavnom je riječ o jahtama, nekretninama i bankovnim računima bogataša. I na drugom kraju svijeta, u Australiji, pod sankcijama je 11 ruskih banaka, ali i tvrtke oligarha koji podržavaju Putina i imaju koristi od njegova režima.

- Popisu od 41 oligarha i članova uže obitelji, kojima smo već odredili ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja, dodali smo još dvije osobe povezane s poslovnim interesima u Australiji - Olega Deripasku i Viktora Vekselberga, kazala je ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne.

Pritisak na ljude koji imaju utjecaj na Putina

I dok se s jedne strane ekonomskim sankcijama ograničava poslovanje ruskih tvrtki i banaka, zamrzavanjem imovine najbogatijih Rusa vrši se specifičan pritisak na ljude koji imaju utjecaj na Vladimira Putina.

- Logično je za očekivati da bi odgovor mogao biti pritisak tih ekonomskih pa i političkih elita na Putina i da bude zamijenjen. Naravno nekim novim liderom koji će očito drugačije voditi politiku prema Zapadu, smatra prof. Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

No mogući su, napominje Brkić, i različiti scenariji poput potpunog okretanja Rusije drugim trgovinskim partnerima, jačenja ruskog jedinstva, a ne isključuje i pravne posljedice ograničavanja privatnog vlasništva. Ipak, slabljenje ruskog gospodarstva - neminovno je.

"Slabljenje ruskog gospodarstva neminovno je"

- To se mora osjetiti na Rusiju, i ne samo da se mora - nego se već sada osjeća u nizu gospodarskih problema, koji su vezani za inflaciju, za slobodan pad rublje i za nemogućnost financiranja, dodaje Brkić.

Sankcije uvedene Rusiji u povijesti međunarodnih odnosa najveće su, najsveobuhvatnije i najrazornije. Posljedice će osjetiti cijeli svijet, ali najviše ipak rusko gospodarstvo koje će se vratiti desetke godina natrag, a BDP Rusije dramatično će se smanjiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!