Najveća investicija NP Krka: U Puljanima otvoren Eko kampus vrijedan 83 milijuna kuna

21.05.2022.

14:35

Autor: Ana Bralić/HRT/IMS/V.G.

Najveća investicija NP Krka

Najveća investicija NP Krka

Foto: HTV / HRT

Privedena je kraju najveća investicija nacionalnog parka Krka - u Puljanima je otvoren Eko kampus, projekt vrijedan oko 83 milijuna kuna, a sufinanciran je europskim novcem. Prirodna i kulturno-povijesna baština parka interpretira se na suvremen i interaktivan način, a kampus je zamišljen i kao znanstveno-istraživački i edukacijski centar.


Nekadašnji vojni kompleks pretvoren je u mjesto učenja, istraživanja, zabave - sve u svrhu predstavljanja vrijednosti rijeke Krke i prostora oko nje.

- Eko kampus Krka značajno je interpretacijsko, edukacijsko i volontersko središte, namijenjeno učenicima, studentima, volonterima, znanstvenicima i istraživačima, kaže Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Prirodoslovna i arheološka zbirka, laboratorij prirode, volonterski centar, hram prirode - dijelovi su kampusa koji zorno svjedoči o usklađenosti prirode s najnovijim tehnološkim dostignućima.

- Projekt kojem danas svjedočimo ilustracija je kako treba izgledati svaka investicija u Hrvatskoj - tako da oplemeni prostor, da je izvedena na principu održivosti i s minimalnim utjecajem na okoliš, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Eko kampus Krka dio je projekta "Nepoznata Krka" kojim se posjetiteljima nastoje otkriti čari koje skrivaju manje poznati gornji i srednji tok rijeke.

Jedan od najvećih projekata u smislu revitalizacije, regeneracije prostora i prirodne baštine je upravo ovaj, kaže Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na 4 kilometra gornjeg toka 5 je slapova, 3 srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar.

- Uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke - za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka, nažalost. Ali, ovim projektom trudimo se da bude vrlo poznata, kaže Slavica.

Sve to omogućit će brojni sadržaji unutar kampusa kojim je Nacionalni park Krka dobio i svoj prvi smještajni objekt za one koji ovamo dođu učiti i istraživati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!