Paleka: Strategija razvoja turizma treba se fokusirati ka održivom turizmu

30.04.2023.

20:12

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka

Foto: HTV / HRT

Ovaj produljeni vikend dobar je pokazatelj u kojem smjeru ide predsezona, ali i sezona. Što očekujemo od turizma i što nudimo za Dnevnik HTV-a govorio je direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka. 

Svjetski kongres sportskog turizma prošloga tjedna i festival medija u sportu u lipnju dva su događaja kojima je upravo Zadar domaćin.

- Zadar se etablira kao destinacija sportskog turizma i sam nadolazeći festival u lipnju ugostit će mnoge sportaše i medije i samim time će biti sjajna promocija Zadra i Hrvatske u turističkom smislu. Sport je jedna od najbrže rastućih turističkih grana i Zadar je prepoznao tu priliku. 

Prošlogodišnja sezona je ukazala na mnogo problema u Zadru. Jedan od njih je prenapučenost poluotoka zbog čega sada na sve moguće načine pokušavaju disperzirati aktivnosti u gradu. Već sad, krajem lipnja, grad je prepun turista što je očekivano s obzirom da bi prema svim pokazateljima ova turistička sezona u cijeloj Hrvatskoj trebala biti bolja od one 2019. godine. 

- Vjerujem da predsezona i postsezona, kroz sportski oblik turizma, kroz manifestacije koje organiziramo, mogu polučiti određene rezultate s obzirom na to da smo sa samom sezonom već došli do vrhunca. U Zadru se potvaraju i neki hoteli koji će pomoći rasteretiti sve to, ali ta brojnost koja je poprilično velika ukazuje na to da održivi turizam mora postojati. Strategija razvoja turizma zato bi se trebala fokusirati ka održivom turizmu koji moramo voditi kako mi tako i jedinice lokalne samouprave. 

Osvrnuo se i na velike rasprave u javnosti vezano uz cijene.

- Svi smo svjesni trendova u turizmu i makroekonomskih aktivnosti na području čitave Europe i svijeta. Vjerujem da neke turiste koji dolaze i Zadar to neće zasmetati, ali oni koji dolaze godinama primijetit će razliku. Ne bi rekao da je to problem jer se tu standardiziramo u odnosu na čitavu Europu i svijet. Puno je veći problem s radnom snagom. To će se u budućnosti sasvim sigurno osjetiti i na vrijeme trebamo reagirati, zaključio je Paleka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!