Po voće i povrće na internet

13.03.2021.

21:21

Autor: Žana Morović Rudić/Regionalni dnevnik/HRT

Online tržnica sve popularnija

Online tržnica sve popularnija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogi su se u epidemiji morali okrenuti internetskoj prodaji. Sve popularnije su i web tržnice, koje nude proizvode i prerađevine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Zelenu ponudu Zdravke Ražov kupci pronalaze i na internetskoj pijaci. Nakon toga narudžba i dogovaranje dostave. Gospođa Ražov ima OPG u Škabrnji. Kada je sve počelo, kaže, silno se bojala. Sumnjala je da će se snalaziti u novim tehnologijama. Ali, pokušala je par puta i sve joj je lakše.

Poljoprivrednike s biogradskog i zadarskog područja ujedinio je Facebook. Proizvode plasiraju putem Web pijace.

- Web pijaca je nastala u samoj pandemiji, radi već godinu dana, za sada ima oko 5.500 članova, preko 50 poljoprivrednih proizvoda i desetke OPG-ova koji ih koriste - kaže Ivan Čupić, inicijator "Web pijace"/LAG Laura.

Zemlji treba kiša, a proizvođačima kupci kojih je na tržnicama puno manje nego prije pandemije.

- Ne možete prodati ono što proizvedete jer nema gostioničara, nema prolaznika - naglašava OPG-ovac Darko Smolić-Ročak. Za virtualnu tržnicu kod njega su zaduženi sinovi, ali i za dostavu. Tko je u izolaciji ili samoizolaciji, njemu odnesemo i na vrata, kaže.

A cijene sve to i kupci kad dobiju domaće i svježe voće i povrće. Pa je 'online' prodaja sve zastupljenija među poljoprivrednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!