Prosvjed ispred farme Mitrovac; HMU: Mlijeko se proizvodi u skladu s propisima

11.03.2023.

14:23

Autor: HRT/R.S.

Prosvjed

Prosvjed

Foto: HTV / HRT

Prijatelji životinja te osječka Udruga Pobjede održali su prosvjed ispred mliječne farme Mitrovac u vlasništvu Belja u Baranji. Okupilo se 11 prosvjednica s transparentima na kojima su istaknule da krave u proizvodnji mlijeka nisu kraljice, već s njima postupaju kao s biološkim strojevima. Prije mjesec dana zatražili su da im se dopusti ulazak na farmu i snimanje teljenja te prvih dana života telića, no s obzirom na to da još nisu dobili odgovor, odlučili su prosvjedovati.


- Kao i cijeloj mliječnoj industriji krave moraju imati djecu da bi davale mlijeko, tim kravama se djeca oduzimaju odmah po rođenju, smještaju u individualne boksove, u tom procesu prate i telići i krave, telići su smješteni sami, očajnički pokušavaju sisati prste od zaposlenika farme u potrazi za svojom mamom i znači te iste kraljice kako ih oni nazivaju ubijaju nakon samo četiri i pol godine u prosjeku zato što su ih iscrpili i ne mogu više davati mlijeko, za HRT rekla je Vlatka Balaš, Udruga za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja". 

Na prosvjed je priopćenjem reagirala Hrvatska mljekarska udruga.

Navode da razumiju brigu udruge "Prijatelji životinja", ali ističu da hrvatski proizvođači proizvode mlijeko u skladu sa strogim nacionalnim i europskim propisima.

Dodaju da svi proizvođači koji se koriste mjerom za dobrobit životinja ulažu i dodatni novac kako bi životinjama na farmama osigurali još bolje uvjete od onih koji su definirani zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!