Ukrajinski nadbiskup: Zahvaljujući Papinu posredovanju oslobođene su tisuće ratnih zarobljenika

20.03.2023.

12:24

Autor: HRT/R.S.

Svjatoslav Ševčuk

Svjatoslav Ševčuk

Foto: - / Tiskovni ured Ukrajinske grkokatoličke crkve

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve Svjatoslav Ševčuk, u intervjuu katoličkom tjedniku Glas Koncila, zahvalio je hrvatskom narodu na solidarnosti, iznimnoj potpori i humanitarnoj pomoći pruženoj ukrajinskom narodu.

Govoreći za Glas Koncila, u jednom od rijetkih intervjua za inozemne medije, istaknuo je i posredničku ulogu Svete Stolice i pape Franje.

- Neutralnost Svete Stolice trenutačno nije baš prihvaćena u Ukrajini. Svi očekuju da će Sveti Otac osuditi agresora. Ali kao katolici stalno moramo objašnjavati svojoj pravoslavnoj braći, drugim kršćanima i običnim građanima Ukrajine: neka Sveti Otac obavlja svoju dužnost kao vrhovni arbitar jer i mi možemo imati koristi od njegove pozicije posrednika. Zapravo, zahvaljujući tomu posredovanju oslobođene su tisuće ratnih zarobljenika, poručio je Ševčuk.

Veliki nadbiskup kijevsko-halički izrazio je i bojazan tamošnjih ljudi da će biti napušteni, da će svijet zaboraviti na njih, a osvrnuo se i na prisutnost izbjeglica diljem Europe.

- Prisutnost ukrajinskih izbjeglica u različitim zemljama nije takva da zahtijeva samo stalnu pomoć. Ukrajinci mogu pridonijeti, i to ne samo razvoju vašega gospodarstva. Dio našega dostojanstva jest da možemo sami sebi pomoći, a ne da ovisimo o vašoj pomoći. Izbjeglicama treba savjet kako da se integriraju u vaše društvo, kako da se zaposle, kako da pridonesu općem dobru zemlje u kojoj borave, rekao je veliki nadbiskup Ševčuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!