Gradska vlast: U fazi smo prilagodbe; HDZ: Iskaču im problemi s kojima se ne mogu nositi

12.03.2023.

11:06

Autor: HRT/R.S.

Mauro Sirotnjak i Maksimilijan Šimrak

Mauro Sirotnjak i Maksimilijan Šimrak

Foto: HTV / HRT

Nekoliko mjeseci zagrebačka vlast najavljivala je poskupljenje vode, ali zbog proceduralnih pogrešaka - zasad poskupljenja nema. Vrećice s otpadom u središtu našeg glavnog grada i dalje se navečer odlažu na ulici, podzemnih spremnika još nema, ali udio odvojenog prikupljenog otpada ipak je porastao. 

Mauro Sirotnjak, zastupnik Možemo! u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, rekao je za HRT da je gradonačelnik Tomašević već napomenuo da je Vijeće za vodne usluge suspendiralo trenutnu odluku čime se daljnja promjena cijene vode u Zagrebu obustavlja.

-  Kao što je bilo spomenuto dogodile su se određene proceduralne greške u Vodovodu i odvodnji te je zbog toga i direktor smijenjen, dodao je. 

Poskupljenje vode 


Sirotnjak je istaknuo kako postoje veliki gubitci vode i to ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj. 


- Odluka o izmjeni cijene bila je ciljana da nadomjesti nedostatna sredstva za održavanje infrastrukture, rekao je Sirotnjak.


- Očito da je direktor imao neke informacije koje se nisu dijelile i pravovremeno se nisu slali dopisi koji su bili traženi od Vijeća za vodne usluge te je s time razumna smjena i obustava promjene cijene, prokomentirao je smjenu direktora. 


Maksimilijan Šimrak, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kazao je da treba napraviti kompletnu obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu.


 - Ono što smo mi iz zagrebačkog HDZ-a naglašavali od početka je da se to ne smije raditi na teret naših sugrađana nego na jedan sustavan način, na planirani način, rekao je Šimrak. 


Zastupnik je istaknuo da je HDZ od početka naglašavao da je taj projekt načelno zamišljen i da ga ministarstvo nije odobrilo te da Grad Zagreb ne može znati hoće li taj projekt uopće dobiti.


- I ono što se postavlja kao pitanje, mi u trenutku imamo globalnu krizu, inflaciju kada Vlada partnerski pomaže Gradu Zagrebu kroz značajna sredstva zašto onda gradonačelnik i koalicija Možemo! s njihovim manjinskim partnerom SDP-om koji predvodi Peđa Grbin koji će očito napraviti sve da ostvari svoje ambicije pa tako i podržati i ovakve apsurdne odluke, zašto oni idu u povećanje cijena usluga, rekao je Šimrak. 


Sirotnjak je odgovorio da Vlada sama ne zna što bi s vodnim gospodarstvom. 


- Na neki način svojim smjernicama je prebacila odgovornost jedinicama lokalne samouprave i isporučiteljima vodnih usluga, ali se ne drži striktnog plana koji je i sama predvidjela. Tako da vrlo je licemjerno čuti od Vlade da ne podržava poskupljenja, a isto je uvjetovala u smjernicama za provedbu programa i dobivanja fondova i Europske unije, dodao je. 

Šimrak je naglasio da će se HDZ potruditi da uopće ne dođe do povećanja cijena usluga. 

- Pristupa se izmjeni odluke koja će trajati nekoliko mjeseci, točan datum se ne zna, rekao je Sirotnjak o poskupljenju. 

Novi model odvajanja otpada 

Zastupnik HDZ-a rekao je da su promjene u odvozu otpada minimalne što je zabrinjavajuće. 

- Proteklih mjeseci imali smo situaciju u podružnici Čistoća i što je bio rezultat neodgovornog vođenja podružnice i mislim da je to sada postao jedan modus operandi ove gradske vlasti da danas cijene usluga u Zagrebu rastu, ne pružaju se na adekvatan način i da se građanima nepotrebno nameću troškovi, govorim konkretno o fiksnoj, varijabilnoj cijeni koja je bila dodatni trošak za naše sugrađane, zaključio je zastupnik.

Zastupnik Možemo! kazao je da su građani većinom usvojili model novog odvajanja otpada od listopada prošle godine te da u manje od šest mjeseci možemo vidjeti značajnu promjenu u navikama građana. 

- Manje od šest mjeseci je odluka na snazi, a imamo 27 posto manje komunalnog otpada, onaj otpad koji ne bi bio razvrstan i bacio bi se na Jakuševac te imamo prikupljanje 50 posto više plastike, 30 posto više biootpada te 9 posto papira, rekao je Sirotnjak.

- Veliki broj zgrada je počeo s ugradnjom bokseva, veliki broj smetlarnika se oslobodio koji su prije bili prostori za različite namjene koje nisu bile primarno tome što su bile namijenjene, smetlarnici. Imamo i izmjenu i prilagodbu reda odvoza otpada koji se sada normalizirao, dodao je. 

Sirotnjak je istaknuo da je Zagreb u fazi prilagodbe. 

- Mi smo u fazi prilagodbe, sama odluka i uvođenje novog modela trebat će mjeseci da se građani priviknu i da se sustav posloži, objasnio je. 

- Ono što vidimo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec da im stalno iskaču problemi s kojima se oni ne mogu nositi i vidjet ćemo što će biti tek naredne dvije godine, nadovezao se Šimrak.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!