Rast kamatnih stopa na kredite nastavit će se i ove godine

20.01.2023.

19:19

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/R.S.

Rast kamatnih stopa

Rast kamatnih stopa

Foto: HTV / HRT

Od prošle godine u Hrvatskoj je primjetan rast kamatnih stopa na kredite, a nastavit će se i ove godine. Razlog je zaoštravanje monetarne politike Europske središnje banke koja tako želi suzbiti inflaciju. Uvođenjem eura i banke koje su kao osnovicu koristile Nacionalnu referentnu stopu prelaze na Euribor, a to će poskupiti nove kredite.Tako bi mjesečna rata za kredite od, primjerice, 70 tisuća eura s promjenjivom kamatnom stopom mogla porasti za 20-ak eura, a ukupni iznos kredita za oko 4000 eura.


No upravo zbog uvođenja eura rast kamatnih stopa u Hrvatskoj još je blag i postupan. Uz to, velika većina stambenih kredita ima fiksne kamatne stope na postojeće kredite pa to povećanje kamata zasad ne bi trebali osjetiti.


U potrazi za stanom ili kućom, većina kupaca treba stambeni kredit. Potražnja, nakon rekordne lanjske godine, i dalje se ne smanjuje. Iako su kamatne stope počele rasti, one su i dalje u Hrvatskoj relativno niske, kažu kreditni posrednici.


- Imamo primjer evo već u Mađarskoj da su stambeni krediti već na 8 posto, dakle to je drastično skočilo, mi trenutno kreditiramo građane bolje nego SAD, usporedivi smo sada trenutno s Njemačkom. Dakle, kamatne stope kod nas se zadržavaju sada negdje oko 3 posto, odnosno nisu narasle više od pola posto u tom sada rastu o kojem svi pričaju, za HRT-ov Dnevnik rekao je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.


Kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u drugim europskim zemljama


Razlog zašto su kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u drugim europskim zemljama jest nedavno uvođenje eura.


- To su upravo oni pozitivni efekti uvođenja eura, smanjenje valutnog rizika, smanjenje regulatornog troška i neka ekstralikvidnost koja je došla u sustav. Sve ono što su pozitivni učinci eura, dakle, utječe na taj blaži rast kamatnih stopa u odnosu na usporedive zemlje, kazala je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.


Trend rasta kamatnih stopa, koji je počeo prošle godine, zbog protuinflatorne politike Europske središnje banke, nastavit će se i u ovoj godini.


- Ja očekujem da će ove godine kamate ići polako gore, ali samo za nove kredite, i to mnogo manje nego na razini Europske unije, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.


Većina postojećih kredita ima fiksne kamatne stope 


Većina postojećih kredita, oko 62 posto, ima fiksne kamatne stope, barem prvih 5 do 10 godina.


- Svi stari postojeći krediti, stambeni i drugi, uglavnom su barem djelomično fiksirani, znači tu se neće dogoditi neke promjene, rekao je Schoefboeck.


Promjene kod promjenjivih kamatnih stopa


Najveće povećanje, kao i dosad, mogu očekivati oni čiji krediti imaju promjenjive kamatne stope vezane uz europsku referentnu kamatnu stopu Euribor.


- Točno, jesmo u razdoblju rasta kamatnih stopa, zato i jest savjet da svi oni koji imaju promjenjive kamatne stope, pogotovo Euribor da razmisle o tome da ih fiksiraju, kazala je Perko.


Europska središnja banka prošle je godine već 4 puta podizala referentnu kamatnu stopu, ali već i najavila da će ih nastaviti dizati i dalje, sve dok se ne obuzda inflacija u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!