Rivijera Pakoštane razvija aktivni i kulturni turizam

19.10.2021.

12:34

Autor: Žana Morović Rudić/Dnevnik/IMS/HRT

Mjesec hrvatskog turizma - Rivijera Pakoštane

Mjesec hrvatskog turizma - Rivijera Pakoštane

Foto: HRT / HTV

Kulturna baština, zaštićena priroda, ponuda aktivnog odmora i domaće hrane - glavni su aduti za produljenje turističke sezone. Sve to pronašli smo na Rivijeri Pakoštane, gdje su se mnogi odazvali akciji Mjesec hrvatskog turizma.


Turisti su tijekom ljeta uskraćeni za doživljaj dalmatinske „škure” bure. Hladno je, ali riba grize. Ptice se ovdje love fotoaparatom.

- Posezona je bila odlična do danas kada je krenula bura, tj. od ovoga vikenda kada smo se uključili u akciju Mjesec turizma. Mi smo se, kao Park prirode Vransko jezero, uključili sa sniženjem cijena od 35% popusta na kajake i adrenalinski park, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero. 

U lučici Prosika, na kanalu koji spaja jezero i more, dogovaraju se poučne ture - kopnom ili vodom. Nakon izleta poželjet ćete se zagrijati.

- Park prirode je atrakcija sama po sebi. Mi se izvrsno nadopunjavamo. Oni sa svoje prirodne strane, a mi s arheološke, odnosno povijesne strane, ističe Hrvoje Anić, direktor baštinskog hotela. 

Nadomak Pakoštana, uz Vransko jezero, nekad ljetnikovac Jusufa Maškovića, visokog dostojanstvenika na sultanovu dvoru, danas je baštinski hotel. Listopad je gotovo bukiran zbog posebne ponude. Direktor Anić kaže da je u ponudi korištenje wellnesa, probanje hrane, odnosno onoga što je najbolje u tome kraju. 

- Možemo reći da smo se svi zajedno uključili u projekt destinacije koja povezuje slatko-slanu priču, odnosno spoj mora i jezera. Sve se provodi u koordinaciji s turističkim agencijama koje su izišle u susret turistima s povoljnijim cijenama, izjavila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane. 

Rivijera Pakoštane, nakon ljetnog, kupališnog, razvija aktivni i kulturni turizam. Ulaže se mnogo i to ne samo u turističke kapacitete nego i u edukaciju. Vulin napominje da se radi o tzv. radionicama na temu storytellinga, kako na najbolji i najzanimljiviji način ispričati priče o ovom prostoru. U projekt su uključena i djeca u okviru radionice „Mali čuvari baštine”. Mnogi će sutra raditi u turizmu, pa će znati gostima predstaviti bogatstvo svojega kraja, cijenjeno još od antike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!