Skupo gorivo, poskupljuje i struja, troškovi proizvodnje lete u nebo

29.03.2022.

19:34

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/J.L.

Skuplje gorivo, struja

Skuplje gorivo, struja

Foto: HTV / HRT

Novo, osjetno poskupljenje goriva. Najviše je poskupio eurodizel, za kunu i pol, litra sada stoji 13 kuna i 51 lipu pa je tako prosječan spremnik skuplji čak 74 kune. Cijena eurosupera porasla je za 60-ak lipa, na 12 kuna i 45 lipa po litri, što je 30 kuna više za spremnik. Poskupjela su i premium goriva. Litra premium dizelskih goriva sada stoji gotovo 15 kuna, dok se cijena plavog dizela približava 10 kuna.


Da plavi dizel stoji gotovo 10 kuna, teško je i izgovoriti, kažu poljoprivrednici. Jer troškovi proizvodnje lete u nebo.

Nikica Marić iz Alaginaca objašnjava da traktor 100 litara goriva potroši za sat-dva.

- Upitno je hoće li goriva biti jer u zadnjim narudžbama bili smo ograničeni s količinom narudžbe plavog dizela, kaže Tomislav Leko iz Čepina. 

Ribari također imaju sličnu, preskupu i neisplativu računicu.

Željko Majdenić iz Novigrada ističe da su u gubitku uz cijene iznad 5,5 kuna te da talijanski veletrgovci ne žele dizati cijene.

- Sada je na 9,5 kuna, to je 75% troška, ne isplati se raditi, poručuje Đevad Derviši, „Jastog", Rijeka.

Vlada zasad neće dodatno intervenirati vezano za cijenu goriva.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je da ohrabruje to što je u ponedjeljak i utorak pala cijena goriva na referentnim tržištima, a ako se taj trend nastavi, sljedeći tjedan opet ćemo imati pad cijena. Do tada Vlada, kaže, neće intervenirati.

Buduća cijena nafte ovisit će o dogovoru Europe i Rusije, a na nju utječe i neizvjesnost tko bi mogao nadomjestiti mogući nedostatak ruske nafte. 

- Dok tržišta nemaju jasan smjer kuda će ovo ići, a radi se naravno o geopolitičkim trzavicama, do tada će ta neizvjesnost držati na ovako vrlo visokoj razini cijene barela nafte i svjedočit ćemo fluktuacijama, smatra Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti. 

Pred građanima je i poskupljenje struje od 1. travnja, oko 9,6%.

- Značajnije povećanje od ovog najavljenog neće se dogoditi. Što se tiče redukcija, Hrvatskoj ne prijete redukcije električne energije, izjavio je Ćorić. 

Kako bismo energetski bili što neovisniji, Hrvatska je spremna sudjelovati u gradnji novog bloka nuklearne elektrane u Krškom. 

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da je nuklearna elektrana na slovenskom teritoriju, a ako Slovenija krene tim putem, hrvatska Vlada pratit će je u postojećem aranžmanu.

Novi blok u Krškom stajat će oko 5 milijardi eura, a gradnja bi mogla trajati oko 10 godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!