Uzgoj glista - zahtjevan, ali isplativ

31.03.2021.

17:08

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Hans Braxmeier / Pixabay

Josip Mijaković na svojoj farmi u Oštricama, nedaleko od Novog Marofa, uzgaja kalifornijske gliste koje proizvode najkvalitetnije organsko gnojivo - glistal. Zarada je u tom biznisu šest puta veća od proizvodnih troškova, a potražnja za tim gnojivom raste jer se u pandemiji ljudi sve više okreću vrtlarenju i suživotu s prirodom, pa za proizvod g. Mijakovića postoji i lista čekanja.

Niti ih vidite, niti čujete, gliste su među najzahvalnijim životinjama. Iako su otporne na gotovo sve vremenske prilike, traže zaštitu od vrućina, prekomjerne vlage i jedinog prirodnog neprijatelja - krtica. Zato se uzgajaju u bazenima koji mogu biti nadzemni i podzemni.

- Jedno leglo dolazi na dva četvorna metra i u njemu bi trebalo biti 45-50 000 odraslih jedinki. Plus mlada jajašca do nekih 100 000.  Cijena tako velikog legla je 800 kn - objašnjava uzgajivač Josip Mijaković.

Zbog sposobnosti velikog razmnožavanja njihova se populacija u 3-4 mjeseca može udvostručiti, što je važno za širenje proizvodnje. Hrane se organskom tvari - u ovome slučaju konjskim gnojem, a kao nusprodukt daju glistal- najkvalitetnije ekološko gnojivo na svijetu.

- Jer to je već humificirana masa koja sadržava znatnu količinu hranjiva prije svega, i dušika, jako dobro je opskrbljena fosforom, kalijem, magnezijem - objašnjava Mara Bogović iz Uprave za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede.

Odlično za one koji žele na organski način uzgojiti povrće i voće. Takvih je sve više, posebno otkako vlada korona.

Jeronim Štroga glistal upotrebljava za prihranu buča koje uzgaja radi koštica.

- Ima je mnogo više u samoj tikvi, puno je aromatičnija, dobije hranu koju treba. Odlučio sam se na dodatnu prihranu glistalom i pokazalo se super - kaže.

Farma glista za gospodina Josipa bila je odlična investicija - iako napominje da taj posao zahtijeva mnogo vremena, volje i rada - i ono najviše - ljubavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!