Čekaju se rezultati: Tko će voditi Split?

10.07.2022.

19:15

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

Ivica Puljak i Zoran Đogaš

Foto: Ivo Cagalj/Miroslav Lelas/PIXSELL / Fotomontaža HRT

Dan je odluke u Splitu. U drugom krugu izbora za gradonačelnika suočili su se Ivica Puljak, kandidat stranke Centar, i Zoran Đogaš, nezavisni kojeg je kao svoga kanditata izabrao HDZ. Izlaznost je do 16.30 bila svega 20,5%, što je manje nego u prvom krugu. Birališta su upravo zatvorena, večeras ćemo doznati tko će iduće tri godine voditi drugi po veličini grad u zemlji.

Dvojica znanstvenika još od objave rezultata u prvom krugu nisu stala, pa tako ni danas. Slaba izlaznost bila je pljuska za obojicu.

- Mislim da su neke stvari, pogotovo izjave nakon prvog kruga bile mobilizirajuće jako, možda čak i za suprotnu stranu, ne znam, vidjet ćemo, rekao je kandidat za gradonačelnika Splita (HDZ, HSS) Zoran Đogaš.

- Građani Splita će danas odlučit kakav grad žele i ja apsolutno poštujem njihovu odluku, poštovat ću njihovu odluku, izjava je Ivice Puljka (Centar).

Puljku je prije dva tjedna nedostajalo petstotinjak glasova za brzu pobjedu, i za stabilnu većinu treba mu još jedan vijećnik. Za Đogaša ovo je nova utakmica. Nova priča.

- Svašta je moguće, ovo je slično kao nogomet, ističe Đogaš.

Retorika malo energičnija, žešća.

- U politici sve što se kaže zna bit bumerang tako da je bilo barem tri bumeranga u ovoj kampanji i ono što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu.

Đogaš optužuje Puljka za kršenje izborne šutnje zbog intervjua objavljenog jučer u jednom dnevnom listu. Sve je prijavio DIP-u.

- To nije nikakvo kršenje šutnje, valjda svak razumije da objava intervjua nije naša ingerencija, niti smo mi za to odgovorni, a o svemu ostalome nek odluči DIP, ističe Ivica Puljak.

A tko će sjesti u fotelju gradonačelnika - odlučit će glasači.

- Neka nam bude bolje, koliko može biti.

- Izbori su uvijek dobri. Nek' se glas građana čuje.

- Kojih građana? Mislite da oni ne spavaju i misle kako će nama biti?

- Danas je vrijeme malo lošije nego zadnji put pa možda i to doprinosi tome da bude bolja izlaznost, kaže Puljak.

Đogaš pak ističe i odgovara.

- I onda zahladi. Dva dana prije ovoga, na završetku kampanje zahladi.

- Mislite da promjene dolaze?

- Da dobro ste izvukli zaključak. Da.

Pa ipak, izlaznost do 16.30 nije ništa bolja nego prije.

Što je razlog - vrućina, turistička sezona, demotiviranost birača, Ultra - ili nešto drugo - o tome, kao i razlozima pobjede ili poraza - sigurno će se još danima raspravljati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!