Izgradnja splitske zapadne rampe napreduje prema planu

06.09.2022.

16:09

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT

Prometni trak kroz podvožnjak još malo i bit će završen

Prometni trak kroz podvožnjak još malo i bit će završen

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prema planu napreduje izgradnja splitske zapadne rampe - prometnog rješenja koje će smanjiti gužve na ulazu i izlazu iz grada. Proteklog vikenda odrađen je golem posao - montirani su nosači nadvožnjaka. Kako je riječ o vrlo zahtjevnim radovima, od četvrtka do nedjelje zbog montaže nosača promet je bio djelomično preusmjeren. Preko toga nadvožnjaka vozači iz smjera Solina samo će nastaviti prema Omišu, a oni kojima je cilj, primjerice, trajektna luka - u grad će kroz podvožnjak.

Jedan, ali vrijedan - prometni trak kroz podvožnjak još malo i bit će završen. Njime će, prema Mertojaku i dalje, prema gradu, prolaziti vozači koji iz smjera Solina neće nastaviti put Omiša.


- Slijede radovi na izgradnji oborinske odvodnje, odnosno kanalizacije kroz sami podvožnjak, kaže glavni inženjer projekta Ivica Lizatović.


A proteklog je vikenda odrađena montaža nosača nadvožnjaka, zbog čega je promet bio preusmjeren.


- Mogu zahvaliti svima na super koordinaciji između izvođača i investitora, nadležnih službi i policije, te našim građanima grada Splita i šire okolice na strpljenju koje su iskazali kroz tu subotu i nedjelju, kaže inženjer gradilišta Duje Čajo.


Na gradilištu je sada "šuma" čelika i betona.


- To su skele koje podupiru sve te nosače koji sad idu u fazu betoniranja te ploče koja povezuje sve te nosače, objašnjava Čajo.


Radovi na zapadnoj rampi počeli su prije godinu dana i trebali su biti završeni krajem rujna, no inženjeri kažu kako napreduju prema planu. Do malih izmjena došlo je u hodu - zbog stanja na tržištu, rata u Ukrajini i otežane nabave i dostave materijala. A dodatnoga posla bilo je i na tlačnome cjevovodu koji opskrbljuje vodospremu Visoka.


- Došlo je do određenih izmjena i dopuna projekta, samim time i pomaka roka završetka radova do 5. 12., kaže Lizatović.


Zanimljivo je kako sve vrijeme promet privremenom rampom nesmetano teče.


- Cijelo vrijeme dolazimo do pozitivnih kritika od strane građana da ovo sada trenutačno funkcionira, ali to nije, nažalost, trajno rješenje, kaže Čajo.


Kada trajno rješenje napokon zaživi, Split će se, nakon više desetljeća, osloboditi prometnih čepova. U ljetne dane, kada u grad podno Marjana nahrupe na tisuće turista - neprocjenjivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!