Barišić o sudaru vlakova: Očito da strojovođa nije poštivao signalizaciju

11.08.2021.

07:21

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/T.V.

Darko Barišić

Darko Barišić

Foto: Dnevnik / HRT

Dva teretna vlaka sudarila su se rano jutros kod naselja Majurec, blizu Križevaca. U nesreći su ozlijeđena dvojica strojovođa, ali srećom nisu u životnoj opasnosti. Očevid je u tijeku, a materijalna šteta je velika. Iako istraga još traje, prema neslužbenim informacijama, uzrok nesreće je - ljudski faktor.


- Lokomotive imaju projektirani prostor gdje se strojovođa može skloniti, mi vjerujemo da se on tamo sklonio na vrijeme i zbog toga je uspio preživjeti. Ozljeda je, koliko znamo, puknuće stopala i bit će sve u redu, rekao je Darko Barišić, član Uprave HŽ Carga, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.


Uzrok nesreće zasad nije poznat. 

- Mi možemo reći što se tiče infrastrukture da su svi signalno  sigurnosni uređaji kao i radio dispečerska veza bili  tehnički ispravni, zbog čega je strojovođa to ignorirao i prošao mimo signalizacije, mi u ovom trenutku ne znamo, rekao je Barišić.

Pojasnio je kako sigurnosni sustav funkcionira.

- Kružni blokovi ne dopuštaju vlakovima da se približe jedan drugom. Prvi vlak koji je bio pokvaren, očito je stao, imao je zeleni signal. Ostali bi trebali biti žuti i crveni. Očito da strojovođa nije poštivao signalizaciju i došlo je do nesreće, rekao je Barišić.

- Bilo je 40 vagona, što se tiče Enna transporta, a 17 što se tiče HŽ Carga. To je poput 750 vozila, težina je ogromna, sila je ogromna, zato se i dogodilo ovakvo izvitoperenje i šteta.

Što se tiče infrastrukture, Barišić je rekao da se šteta procjenjuje na otprilike 400  tisuća kuna. 

Tijekom noći će se raditi kako bi se rasščistilo mjesto nesreće, a Barišić očekuje da bi se željeznički promet trebao upostaviti već u četvrtak poslijepodne.

HŽ Cargo se oglasio o nesreći

Do naleta teretnog vlaka na vlak HŽ Carga u srijedu ujutro kod Križevaca došlo je nakon što se kod Majurca vlak HŽ Carga zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi, a u sudaru su, prema prvim informacijama, lakše ozlijeđena obojica strojovođa, priopćeno je iz HŽ-a.

Nalet teretnog vlaka na zadnji kraj vlaka HŽ Carga d.o.o. dogodio se jutros u 4:40 na pruzi M201 između kolodvora Križevci i Lepavina.

Vlak HŽ Carga sastavljen od 17 vagona bez tereta kretao se iz smjera Križevaca prema Koprivnici te se na oko 500 metara prije željezničkog stajališta Majurec zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi u svom prostornom odsjeku. Prema prvim službenim informacijama zaprimljenim od HŽ Infrastrukture, na dionici su se aktivirala nužna upozorenja, priopćili su iz HŽ Carga d.o.o. U 4:40 dolazi do udara čelom lokomotive drugog operatora u stražnji dio zaustavljenog vlaka HŽ Carga, dodaje se.

Liječnička pomoć pružena je strojovođama obaju vlakova, a prema informacijama kojima u ovome trenutku raspolažemo, srećom, riječ je o lakšim ozljedama, stoji u priopćenju.


Pri naletu iskočilo je ukupno šest vagona HŽ Carga, a osim na vlakovima, došlo je do oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.

O nastalom događaju obaviješteni su djelatnici Hitne pomoći Križevci, JVP-a Križevci te Policijske postaje Križevci koji provode očevid. Na mjesto događaja izašle su dežurne ekipe HŽ Carga, a nakon očevida dat će nove informacije.

Iz HŽ Carga prije su izvijestili da se zbog sudara teretnih vlakova očekuje prekid željezničkog prometa na toj relaciji u trajanju od 48 sati.

Dojavu o sudaru dvaju teretnih vlakova kod Križevaca policija je primila u 4:54 od Centra 112.

Galerija
Kod Križevaca se sudarila dva teretna vlaka, Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Kod Križevaca se sudarila dva teretna vlaka, Foto: Damir Spehar/PIXSELLKod Križevaca se sudarila dva teretna vlaka, Foto: Damir Spehar/PIXSELLKod Križevaca se sudarila dva teretna vlaka, Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dvoje ozlijeđenih, nisu u životnoj opasnosti

- Dvije su osobe ozlijeđene i prevezene u bolnicu u Koprivnicu, nakon zaprimanja liječničke dokumentacije znat ćemo karakteristiku ozljeda. Promet je obustavljen. Nakon očevida znat ćemo više detalja nesreće, rekla je Ivana Šeničnjak, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke.

- Riječ je o mlađem muškarcu, primljen je zbog višestrukih natučenja, bez ozljede unutarnjih organa, s prijelomom kosti lijevog stopala i izvan je životne opasnosti, rekao je Tomislav Jerenčinović, kirurg u Županijskoj bolnici Koprivnica.

Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je kako se pretpostavlja da će promet biti zustavljen do 48 sati.

- Pričekat ćemo da završi policijski očevid, vidjet će se uzrok nesreće, zatim ćemo pristupiti raščišćavanju pruge, utvrditi oštećenja te sanirati prugu, rekao je.

- Ono što možemo potvrditi, čuli smo se s kolegom strojovođom koji je upravljao našim vlakom i osjeća se dobro, to nam je sada najbitnije. S druge strane, kao što možete vidjeti, tu je i velika materijalna šteta koja se najviše odnosi na lokomotive, vagone, robu koju smo prevozili u kontejnerima. Naravno, tu će biti i uloga mjerodavnih službi koje su na terenu da se utvrde činjenice, rekao je Petar Glavaš  iz Enna transporta.

HŽ Cargo nije prevozio teret, a u kontejnerima Enna transporta bila je mješovita roba koja nije opasna za okoliš. Dok se normalan promet ne uspostavi, putnike će od Koprivnice do Križevaca prevoziti autobusi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!