Moderna tehnologija u erdutskim vinogradima

23.05.2021.

07:00

Autor: Renata Waldman/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

U dvije godine ovdje je posađeno čak 360 tisuća loznih cijepova

U dvije godine ovdje je posađeno čak 360 tisuća loznih cijepova

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U erdutskim se vinogradima sade posljednji hektari pod vinovom lozom. Pola investicije vrijedne 11 milijuna kuna financirano je iz europskih fondova. Na čak 65 hektara zasađena je graševina. I to modernom tehnologijom baš kao što se podižu nasadi u Italiji i Francuskoj.  

U dvije godine ovdje je posađeno čak 360 tisuća loznih cijepova - strojno, navođeno laserom. Zbog većeg se uroda po hektaru sadi više biljaka. Nekad 4000 - danas 5700. 


- Nekad je bilo teže saditi. Trebalo je više radnika. I s ašovom ručno, a sad je to novija tehnologija. Na primjer, pet-šest radnika obavi za 30, 40 radnika, kaže radnik Đuro Kvaka.


- Mi smo taj cijeli proces optimizirali, a s druge strane zgurali smo ga u jedan optimalni rok, kaže Mladen Alpeza, glavni tehnolog Erdutskih vinograda.


Iznimno važno jer je u najvećem plantažnom vinogradu u komadu čak 460 hektara.  


- Ciljevi tog projekta su prije svega povećanje konkurentnosti na implementaciji modernih vinogradarskih tehnologija, mogućnosti da zamijenite sortu, kaže Pero Grgić, član Uprave Erdutskih vinograda. 


Prošle se godine sadilo u jeku pandemije. Na 18 hektara - 100 tisuća sadnica. 


- Nasad je odličan. Biljke su se jako dobro formirale. I mislim da ćemo imati odličan vinograd, kaže Mirna Džanko, pomoćni tehnolog Erdutskih vinograda.


Što će jamčiti i pune podrume. I najveću bačvu na svijetu u uporabi koja čuva čak 75 tisuća litara graševine.  


- Prikazuje kompletne radove u vinogradu, posljednju večeru, vinogradarske i vinarske svece te ljude na kraju berbe i feštu, kaže Hrvoje Cesarec, enolog Erdutskih vinograda.


Kakvih će zasigurno biti na svojevrsnom poluotoku okruženom Dunavom. Jer u redovima dugim 1850 je kilometara rodi oko 5 i pol milijuna kilograma grožđa koje se uglavnom bere noću radi kvalitetnijeg vina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!