Država pomaže vinarima novim mjerama

20:27 / 17.04.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/B.A./HRT

Braća Kruno i Antun imaju čemu nazdraviti

Braća Kruno i Antun imaju čemu nazdraviti

Foto: Dnevnik / HRT

Korona-kriza domaće je vinare bacila na koljena. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dodatnih 36 milijuna kuna potpore najugroženijima, i to za plaće zaposlenih u tom sektoru te za ublažavanje gubitaka nastalih zbog ogromnog pada prodaje, prije svega u turizmu i ugostiteljstvu. 

Dva brata - Kruno i Antun - imaju čemu nazdraviti. Svoju malu vinariju europskim novcem žele pretvoriti u modernu vinsko turističku bajku.


- Iz vinske omotnice smo rekonstruirali vinograd, također smo u tri navrata nabavili opremu za vinariju, kaže Kruno Sontacchi iz Kutjeva.


- Dobili smo poticaj za smještajne kapacitete uz vinariju, nakon što smo napravili sobe, opet smo išli na mjere Ministarstva turizma i otvorili mali wellness, kaže Antun Sontacchi.


Pa čekaju spremni da pandemija popusti. Prodaja u hotelima i restoranima na moru drastično je pala. Ona na kućnom pragu najsigurnija je opcija. Mladi vinar Franjo Markota iz Pleternice zato ulaže u kušaonicu.


- Osim naše osnovne djelatnosti proizvodnje grožđa i vina, želimo se proširiti na ugostiteljski dio, kaže.


Pa će mu nepovratnih europskih 50 tisuća eura pokriti ulaganje. 

Da nije COVID-mjera kojim država pomaže ublažiti kolaps vinarskog tržišta, teško bi, kažu, opstali i ulagali.


- Tu je potpora države za djelatnike na mjesečnom nivou, imali smo i jednokratnu novčanu pomoć u ovom dijelu godine, međutim, sve to brzo okopni, kaže Marinko Markota iz Pleternice.


Zato je država osigurala dodatnih 36 milijuna kuna dok prodaja ponovno ne krene.


Ohrabruje sve veća procijepljenost. Nade se polažu u turističku sezonu koja povuče polovicu proizvodnje kontinentalnih podruma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!