19:45 / 04.05.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Obnavljaju se kuće s manjim oštećenjima, useljenje tijekom jeseni

Banovina

Banovina

Foto: Dnevnik / HRT

U potresu koji je potkraj prosinca pogodio Banovinu oštećeno je više od 40 tisuća obiteljskih kuća, a pola ih ima manja oštećenja. Počela je obnova, a stanovnici bi se u kuće trebali vratiti najesen.


Sve što je svojim rukama gradio i stekao 29. prosinca je uništeno.

- Kuća je stradala u potresu, od nje nema ništa. Znači, mora na rušenje, sad čekamo, papire sam predao, rekao je Dragan Janić iz Hrvatske Kostajnice.

Dok, kao i mnogi, čeka obnovu, novi dom mu je kontejner.

- Tu čovjek nema perspektive, nema života. A bez kuće, to ne. Ovo je za prvu ruku, da se imaš gdje okupati, da imaš gdje prespavati, a da živiš u tome, to nema, kaže Janić.

U kontejneru bez klima-uređaja i spojene kanalizacije, s nepokretnom majkom živi gospođa Mira.

- Do kupaonice, i da je mogu odnijeti do kupaonice, nemam uvjete da je istuširam, kaže Mira Jajčanin iz Hrvatske Kostajnice.

Kuća građena prije 60 godina, pretežito drvene konstrukcije, pretrpjela je teška oštećenja.

I njezina bi se kuća, kao i mnoge druge oštećene u potresu, u idućem razdoblju trebala sanirati. Dobra je vijest da je nekonstrukcijska obnova započela.

- Govorimo o obnovi obiteljskih kuća, o nekonstrukcijskoj obnovi, odnosno preciznije rečeno, o obnovi s manjim oštećenjima, kako bismo u što je moguće kraćem vremenu omogućili što većem broju ljudi normalni život, kazao je Tomo Medved, načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Više od 20 tisuća je takvih kuća, a Stožer najavljuje da bi one, većinom, trebale biti obnovljene do jeseni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!