19:56 / 17.01.2022.

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT

Pandemija posebno pogađa starije i nemoćne u domovima

Dom za starije

Dom za starije

Foto: Dnevnik / HRT

Već treću godinu borimo se s pandemijom koja je promijenila naš život. Posebno pogađa starije i nemoćne koji su u domovima. Ulasci su strogo kontrolirani, a posjeti kratki. Naša ekipa provjerila je kakvo je stanje u Domu za starije osobe na Kantridi.

Gospođa Milka stanarka je Doma na Kantridi već gotovo 18 godina. Pamti i ljepše trenutke u domu.

- Hodali smo okolo, boćali smo, puno puta smo imali goste, imali smo i maškaradu. Velika je razlika između onog ranije i sad, rekla je Milka Milešević, stanarka Doma za starije osobe na Kantridi.

Nije lako ni članovima obitelji.

- Jako je komplicirana procedura, u zadnje vrijeme više nema nikakvih posjeta, jedino na 10-15 min, ali s prethodnom najavom prethodnom, rekao je Milan Božičević, sin stanara doma.

Osoblje doma svjesno je teškog stanja, ali pravila se, kažu, moraju poštovati.

- Mi se kao ustanova moramo pridržavati svih postojećih mjera Zavoda za javno zdravstvo, stožera i u tom smislu smo se dosjetili da i oni ostvare minimalni nekakav kontakt u skladu s pravilima, sa svojom familijom koji im je jako važan, rekao je socijalni radnik Marko Jurković.

Ponekad su pozivi mobitelom jedini način komunikacije s "vanjskim svijetom". Njegovateljice i sestre zamjena su za djecu i unuke i često zbunjenim stanarima objašnjavaju zašto ih nitko ne grli, ne ljubi.

- Ako se radi o osobama s demencijom, nažalost oni to ne razumiju i tu je zapravo mogućnost objašnjenja gotovo nemoguća, ali za ljude koji su nepokretni ali razumiju, razumiju, dodao je Jurković.

Neki će reći da su ljudi u domu sretnici jer je lista čekanja za dom na Kantridi podugačka. Kapacitet mu je 361 korisnik, a na smještaj čeka oko 1.300 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!