19:17 / 11.09.2021.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Dnevnik/HRT

Politički put Matije Posavca

Matija Posavec

Matija Posavec

Foto: Otvoreno / HRT

Međimurski župan Matija Posavec i SDP-ov saborski zastupnik Stjepan Kovač pušteni su iz pritvora i branit će se sa slobode. Uhićeni su s još nekoliko osoba u jučerašnjoj akciji USOK-a i policije pod sumnjom na korupciju. Posavec je priznao krivnju i podnio ostavku na mjesto međimurskog župana.


Najmlađi župan u Hrvatskoj, mladi lav - elokventan, odmjeren i društven - tepalo se sada već bivšem županu Matiji Posavcu. Bio je mlada nada HNS-a, ta ga je stranka kandidirala za Europski parlament, no birači iz cijele zemlje ga - nisu prepoznali. Ubrzo je iz HNS-a istupio.

- Ja sam se zalagao za promjene, zalagao sam se za novi koncept i upozoravao na to, upozoravao od svibnja mjeseca, rekao da moramo ići novim smjerom, govorio to na sjednicama središnjeg odbora ali sam u tome bio usamljen, rekao je Posavec u listopadu 2019.

No na lokalnoj razini, u Međimurju - slovio je kao političar bez konkurencije. S gotovo sedamdeset posto glasova pomeo je konkurente na lokalnim izborima te osvojio treći mandat u fotelji međimurskog župana.

Privlačenje europskog novca, uvođenje vaučera u kontroli trošenja socijalne pomoći, investicije u obrazovanje i kulturu - bila je politika Matije Posavca. No tu idiličnu sliku hrvatskog sjevera jučerašnje je uhićenje pokvarilo, a priznanje da je primo mito kod Međimuraca izazvalo nevjericu.

Iznenađen je i šokiran Posavčev zamjenik Josip Grivec. Kaže, godinama smo odlično surađivali i funkcionirali.

- Županija mora i dalje normalno funkcionirati i funkcionirat će i dalje kako je ustrojena jer nitko od nas nije nezamjenjiv, poručio je Grivec. 

Pokušali smo i mi dobiti komentar danas bivšeg župana Posavca, ali - neuspješno.

Osim Matije Posavca nakon što mu je Mandatno-imunitetno povjerenstvo ukinulo zastupnički imunitet - jučer u 19:45 uhićen je i bivši gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

- Nemam komentara, kratko je odgovorio Kovač na pitanje novinara kako komentira uhićenje.

USKOK u odvojenoj istazi tereti Kovača, međimurskog policajca Marija Severa te Damira Ledenčana da su inscenirali prijeteće poruke prije lokalnih izbora.

Kovač nije priznao krivnju, no USKOK nije pronašao razloge za istražni zatvor pa je također - na slobodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!